Σαν σήμερα, Κυριακή 28 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε. Το κλείσιμο της υπόθεσης δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί και έχει αφήσει ένα ανοιχτό κεφάλαιο με πολλά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες του εγκλήματος που θα μείνουν αναπάντητα.

Ο Ούλωφ Πάλμε ήταν πάνω από δέκα χρόνια πρωθυπουργός, από το 1969 μέχρι το 1976, και από το 1982 μέχρι τη νύχτα της δολοφονίας του. Η δολοφονία του ξύπνησε μνήμες από την νύχτα που δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι το 1963 στο Ντάλας.


Η δολοφονία έγινε ένα βράδυ του 1986 στην Στοκχόλμη. Ο Πάλμε μαζί με την σύζυγο του βγήκαν από τον κινηματογράφο, χωρίς σωματοφύλακες και κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς το σπίτι τους.

Στις 23:21, στη γωνία Sveavägen/Tunnelgatan, πραγματοποιούνται δύο πυροβολισμοί, ο ένας βρισκει πισώπλατα τον Ούλωφ Πάλμε, και ο άλλος τη σύζυγο του Λίζμπετ. Αργότερα στο νοσοκομείο ο Πάλμε αφήνει την τελευταία του πνοή. Η σύζυγός του τα καταφέρνει.

Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως και η εξαντλητική ανακριτική διαδικασία διήρκησε 34 ολόκληρα χρόνια. Οι αρχές διέθεταν 22.000 ίχνη και στοιχεία, πάνω από 10.000 άνθρωποι είχαν κληθεί για να καταθέσουν.

134 άνθρωποι δήλωσαν ότι αυτοί σκότωσαν τον Πάλμε. Υπήρχαν αρκετοί ύποπτοι, από μεμονωμένα άτομα μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες της Ν. Αφρικής και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK, που η κυβέρνηση του Πάλμε κατατάσσει ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τέλος στην υπόθεση της δολοφονίας του έδωσε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον τον Ιούνιο του 2020. Μια υπόθεση με έναν νεκρό ως πιθανό δράστη, δίχως κατηγορία και ποινή. Μια δολοφονία, του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Στιγκ Ενγκστρομ, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Ούλωφ Πάλμε. Δεν έγινε δίκη για την υπόθεση και ο λόγος ήταν πως ο φερόμενος δολοφόνος του είχε πεθάνει.

«Είμαι της άποψης ότι προχωρήσαμε τόσο μακριά, όσο μας ζητήθηκε από την έρευνα» είπε ο Πέτερσον στη τότε συνέντευξη τύπου.

«Θυμάμαι, περπατούσα στα δαιδαλώδη δρομάκια της παλιάς πόλης στη Στοκχόλμη, όταν σταμάτησα έναν περαστικό για να του ζητήσω τη βοήθειά του, στην αναζήτηση ενός μικρού καφενείου όπου με περίμεναν κάποιοι Έλληνες φίλοι, μετανάστες στη Σουηδία. Ξαφνιάστηκα όταν με χαιρέτησε με ένα νεύμα του κεφαλιού. Ήταν ο Ούλωφ Πάλμε, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, Λίζμπετ, που μόλις είχε βγει από το σουπερμάρκετ, φορτωμένος με τις σακούλες από τα ψώνια. Για πού το έβαλες Γιώργο; με ρώτησε. Του είπα ότι ψάχνω ένα καφενείο κάπου εκεί κοντά, όπου με περιμένουν. Θα σου δείξω εγώ. μου είπε, και έδωσε τις σακούλες του στη Λίζμπετ, για να με συνοδέψει. Όταν φτάσαμε, κάθισε μαζί μου και ήπιαμε μια μπύρα με την παρέα μου, των ξενιτεμένων Ελλήνων», είχε εξιστορήσει σε επιστολή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» με αφορμή το κλείσιμο της υπόθεσης το 2020 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr