Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer είναι η νικήτρια εταιρεία που κατάφερε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Tο εμβόλιό της Pfizer μπορεί να θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τη νόσο Covid- 19 πάνω από 90% και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Πρόκειται για μια εταιρεία που παραμείνει αφοσιωμένη στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων για την πρόληψη και τη θεραπεία των διάφορων νοσημάτων, προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.


Η Δημιουργία της Pfizer (1849-1899)

1849
Ιδρύεται η εταιρεία Charles Pfizer & Company με αντικείμενο τις χημικές ουσίες. Ένα κλασικό κτίριο στην περιοχή Ουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, λειτουργεί ως γραφείο, εργαστήριο, εργοστάσιο και αποθήκη. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας είναι το Santonin, ένα πρωτοποριακό αντιπαρασιτικό που κάνει αμέσως επιτυχία.

1862
Η Pfizer διεξάγει την πρώτη εγχώρια παραγωγή τρυγικού οξέος και όξινου τρυγικού οξέος, δύο προϊόντα ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων και χημικών. Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος διήρκεσε από το 1861 έως το 1865, αποτελεί μια καθοριστική περίοδο για τη χώρα αλλά και για την Pfizer.

1868

Η ώθηση που επέφερε ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται με αποτέλεσμα η Pfizer να διπλασιάζει τα έσοδα της. Η εταιρεία έχει πλέον αυξήσει σημαντικά τη γραμμή προϊόντων της και απασχολεί 150 νέους υπαλλήλους. Για να στεγαστεί αυτή τη δυναμική ανάπτυξη, η εταιρεία αγοράζει και ανακαινίζει ένα μεταπολεμικό κτίριο στο Μανχάταν, όπου μετεγκαθιστά τα κεντρικά της γραφεία. Η περιοχή φέρει το όνομα Pfizer για έναν σχεδόν αιώνα.

1880
Η εταιρεία εισάγει συμπυκνώματα λεμονιού και μοσχολέμονου, η Pfizer αρχίζει να κατασκευάζει κιτρικό οξύ, το οποίο εξελίσσεται ως το βασικό προϊόν της εταιρείας και αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία στις επόμενες δεκαετίες.

1882
Ωθούμενη από τον επεκτατισμό της Αμερικής προς τα δυτικά και τον αυξανόμενο αριθμό των πελατών της δυτικά του Μισισίπι, η Pfizer ανοίγει γραφεία και μια αποθήκη στο Σικάγο του Ιλινόις, που αποτελεί την πρώτη της έδρα εκτός Νέας Υόρκης.

1891
Στις 27 Δεκεμβρίου, πεθαίνει ο συνιδρυτής Charles Erhart και ο υιός του William κληρονομεί μια επιχείρηση αξίας 250.000 δολαρίων Η.Π.Α. Ωστόσο, το συμφωνητικό αναγράφει ότι o Charles Pfizer μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο του William Erhart στη μισή αξία απογραφής, ένα δικαίωμα το οποίο γρήγορα ασκεί προκειμένου να συγκεντρώσει την ιδιοκτησία της εταιρείας στα χέρια του.

1899
Κορυφαία πλέον στις χημικές ουσίες στην Αμερική, η Pfizer εορτάζει την 50η της επέτειο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία βιομηχανικών και φαρμακολογικών προϊόντων, με επικεφαλής το κιτρικό οξύ, την καμφορά, το όξινο τρυγικό οξύ, τον βόρακα και το ιώδιο. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, και επαφές με ανθρώπους για εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Από μια τυχαία ανακάλυψη ανυψώθηκε το ηθικό εκατομμυρίων ανδρών παγκοσμίως

H μεγάλη επιτυχία της Pfizer ήταν η παραγωγή ενός παρασκευάσματος με βάση τη χημική ουσία σιλντεναφίλη, η οποία εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), στις 27 Μαρτίου του 1998. Εκείνη την ημέρα το περιοδικό TIME κυκλοφόρησε στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Το χάπι της ανδρικής ικανότητας».

Οι ερευνητές της εταιρείας αναζητούσαν σκεύασμα για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Κατά τις κλινικές δοκιμές σε εθελοντές, τα αποτελέσματα, σε ότι αφορούσε τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Πολλοί από τους εθελοντές όμως ήταν εξαιρετικά χαρούμενοι με τη λήψη του χαπιού. Ανέφεραν ότι ακόμα και αρκετές ημέρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, είχαν περισσότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια στύσεις. Ένας νέος κύκλος μελετών ξεκίνησε από τους ερευνητές, που διαπίστωσαν ότι το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων στο ανδρικό μόριο μπορούσε να ενισχύσει τις επιδράσεις της σεξουαλικής διέγερσης.


«Οι πιθανότητες να θεραπεύσουμε τα στηθάγχη ήταν εξαιρετικά περιορισμένες κι έτσι αποφασίσαμε να διεξαγάγουμε πιλοτικές μελέτες σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία», είχε αναφέρει ο ερευνητής Ίαν Όστερλοχ.

Το μπλε χάπι άλλαξε τη σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Η επιτυχία του ήταν προδιαγεγραμμένη. Πολύ γρήγορα κέρδισε έδαφος και καθιερώθηκε ως το Νο.1 διεγερτικό, γιατί είχε το απόλυτο πλεονέκτημα της θεραπείας από το στόμα. Πριν από αυτό οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία υφίσταντο βάρβαρες μεθόδους, όπως ενδοπεϊκές ενέσεις, αντλίες κενού, ή πεϊκές προθέσεις, που οι περισσότεροι δεν ήταν διατεθειμένοι να τις υποστούν.

H Covid-19 αποτελεί το απόλυτο ορόσημο της Pfizer θρονιάζοντας την για χρόνια στην κορυφή

Το εμβόλιο, με την ονομασία BNT162b2, είναι το πρώτο εμβόλιο της νέας τεχνολογίας RNA που εγκρίνεται για χρήση στον άνθρωπο (έως σήμερα συνέβαινε μόνο για κτηνιατρική).

Το γενετικό υλικό mRNA «εξαπατά» τα κύτταρα ώστε να παράγουν τμήματα πρωτεΐνης που μοιάζουν με αυτά του ιού. Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά, αντιδρώντας γρήγορα σε οποιαδήποτε πραγματική λοίμωξη.


H Pfizer δίνει τα τελευταία χρόνια μάχη με την Johnson & Johnson και την ελβετική Hoffmann-La Roche για την ηγεμονική θέση στη βιοφαρμακευτική έρευνα και στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. Μετά την ανακοίνωση της σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19 στις 9 Νοεμβρίου του 2020, τα 171 έτη ιστορίας της εταιρείας αποτελούν το απόλυτο ορόσημο, θρονιάζοντας την για χρόνια στην κορυφή.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  
Radar.gr.