Δίχως ρυθμό και, κυρίως, χωρίς καινούργιες εισροές κεφαλαίων παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ του εύρους των 774-790 μονάδων. Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής χρηματιστηριακής οι εκροές κεφαλαίων το 2020 ανήλθαν σε 625 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα, τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πεπεισμένοι στο radar, ότι, επειδή οι αποτιμήσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου παραμένουν χαμηλές, το επόμενο διάστημα, εν όψει της επανεκκίνησης των οικονομιών θα προσελκύουν κεφάλαια, έτσι μ’ αυτήν την προοπτική θα επηρεαστούν θετικά και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω του όγκου κόκκινων δανείων συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλότερο discount έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστών.

Βεβαίως, ένας ανασταλτικός παράγοντας, για την μη προσέλκυση κεφαλαίων, μέχρι σήμερα, παραμένει η χαμηλή ορατότητα των επενδυτών.

Λόγω των κρουσμάτων και των περιορισμένων εμβολιασμών δεν αναμένεται ταχύτατη άρση στα διαδοχικά απαγορευτικά κυκλοφορίας και λειτουργίας της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα η εικόνα για τις τουριστικές κρατήσεις θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Βασικός καταλύτης, κατά κοινή ομολογία, για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο –που θα αυξήσει– την ροή των κεφαλαίων προς τις τράπεζες ήταν η υπογραφή της συναλλαγής της Alphabank με την τιτλοποίηση 10,7 δις. ευρώ και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης δανείων.

Τα επενδυτικά funds που ανέμεναν τις υπογραφές τώρα μπορούν να δικαιολογήσουν στις επενδυτικές τους επιτροπές τις αποφάσεις για την αγορά μετοχών, έτσι, εκ των πραγμάτων θα εξετάσουν και την υπόλοιπη ελληνική αγορά μετοχών.

Η θρυλούμενη συναλλαγή, επίσης, της Εθνικής Τράπεζας με το Cvccapital για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα στρέψει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

Ποια είναι η συναλλαγή των ξένων επενδυτών στις τράπεζες

Η συναλλαγή πλέον για τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι συγκεκριμένη, όπως σημειώνει Έλληνας διαχειριστής fund που λειτουργεί fund για λογαριασμό αμερικανικών κεφαλαίων. “Οι ξένοι επενδυτές αναμένουν το νόμο για το ΤΧΣ, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δίχως επιπλοκές και φυσικά την έκδοση του ομολόγου από την Alphabank”.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγου της Alphabank και της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, τραπεζικό στέλεχος παρατηρεί ότι το προφίλ των ξένων επενδυτών που θα συμμετάσχουν θα είναι διαφορετικό.

Στο ομόλογο της Alphabank θα επενδύσουν κυρίως Credit investors ενώ αντίθετα στην Τράπεζα Πειραιώς funds που ασχολούνται με τραπεζικές μετοχές -και κυκλικές- και θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν τον χαμηλό Δείκτη λογιστικής αξίας προς μετοχή που θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ξένο επενδυτή, οι ξένοι αναμένουν την έκδοση του ομολόγου της Alphabank για έναν ακόμη λόγο. Θέλουν να πειστούν ότι η Τράπεζα δεν θα “αντιγράψει” την Τράπεζα Πειραιώς σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου.

Μέχρι σήμερα πάντως η διοίκηση της Alphabank δεν έχει δώσει καμμία ένδειξη για κάτι τέτοιο ενώ αντίθετα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων της με ομόλογο TierΙΙ μετά τις πιέσεις που θα δεχθεί λόγω της τιτλοποίησης του Galaxy.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.