Συγκλονιστικά στοιχεία για τους μετανάστες εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, φέρνει στο φως ο Guardian.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές των χωρών καταγωγής των εργατών, από το 2010 έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.500 άνθρωποι.
Πρόκειται για μετανάστες εργάτες που προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 10 εργάτες την εβδομάδα.
Τα στοιχεία από Ινδία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ και Σρι Λάνκα αποκαλύπτουν 5.927 νεκρούς την περίοδο 2011-2020, ενώ τα στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ, καταγράφουν 824 θανάτους Πακιστανών εργατών, μεταξύ 2010 και 2020.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο τραγικός απολογισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους εργατών από άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα. Επίσης δεν έχουν καταγραφεί οι θάνατοι των τελευταίων μηνών του 2020.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν την αποτυχία του Κατάρ να προστατεύσει τα 2 εκατομμύρια των εργατών που συμμετέχουν στα έργα κατασκευής ή ακόμη και να ερευνήσει τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους.
«Πίσω από τις στατιστικές κρύβονται αμέτρητες ιστορίες κατεστραμμένων οικογενειών, οι οποίες έμειναν χωρίς τον άνθρωπο που εξασφαλίζει το ψωμί τους, αγωνιζόμενες να διασφαλίσουν κάποιες αποζημιώσεις και γεμάτες σύγχυση αναφορικά με τις συνθήκες του θανάτου των αγαπημένων τους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Τι υποστηρίζουν Κατάρ και FIFA

Η κυβέρνηση του Κατάρ ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των θανάτων – τους οποίους δεν αμφισβητεί – είναι ανάλογος με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού των μεταναστών και ότι στους αριθμούς περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια, αφού ζουν στο Κατάρ για πολλά χρόνια.
«Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων είναι εντός του αναμενόμενου εύρους για το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού. Ωστόσο, κάθε χαμένη ζωή είναι τραγωδία και δεν καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε θάνατος στη χώρα μας », δήλωσε η κυβέρνηση του Κατάρ.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες και οι αλλοδαποί έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και ότι έχει σημειωθεί σταθερή μείωση του ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των «επισκεπτών εργαζομένων» κατά την τελευταία δεκαετία λόγω των μεταρρυθμίσεων υγείας και ασφάλειας στο εργασιακό σύστημα.
Η έρευνα του Guardian τόνισε επίσης την έλλειψη διαφάνειας και ακρίβειας στην καταγραφή των θανάτων στο Κατάρ. Οι πρεσβείες στη Ντόχα και οι κυβερνήσεις στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εργάτες, διστάζουν να κοινοποιήσουν τα δεδομένα, πιθανώς για πολιτικούς λόγους. Όπου έχουν παρασχεθεί στατιστικά στοιχεία, παρατηρούνται ασυνέπειες μεταξύ των αριθμών που κατέχουν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και δεν υπάρχει τυπική μορφή για την καταγραφή των αιτίων του θανάτου.
«Υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας γύρω από αυτούς τους θανάτους», δήλωσε η May Romanos, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας. «Υπάρχει ανάγκη για το Κατάρ να ενισχύσει τα επαγγελματικά του πρότυπα υγείας και ασφάλειας», αναφέρει.
Εκπρόσωπος της FIFA, δήλωσε ότι η διεθνής ποδοσφαρική ομοσπονία παραμένει δεσμευμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε έργα που θα φιλοξενήσουν τις διοργανώσεις της.
«Με τα αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας που εφαρμόζονται, η συχνότητα των ατυχημάτων σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν, χωρίς να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.