Το ΜέΡΑ25 επισημοποίησε μέσω της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής , ότι στο εξής θα είναι σταθερά προσανατολισμένο στον διμέτωπο αγώνα, κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για την κυβέρνηση επισημαίνει ότι «είναι τραγωδία για τη χώρα μας το ότι η Νέα Δημοκρατία έγινε ξανά κυβέρνηση και ότι νιώθει ακόμα δυνατή, παρά τη διαχείριση-φιάσκο της πανδημίας και την αστυνομοκρατία…». Ως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξειδικεύει περαιτέρω τις θέσεις του απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τους όρους που ήδη έχει θέσει προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταξύ τους συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο.

 

Η Πολιτική Απόφαση ψηφίστηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Παρουσιάζει τις θέσεις του ΜέΡΑ25 για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την πολιτική σκηνή, την πανδημία, την Παιδεία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα συμμαχιών.

 

Η απόφαση υπογραμμίζει ότι «το ΜέΡΑ25 δεν δημιουργήθηκε για να υπουργοποιηθούν όσοι το ίδρυσαν, αλλά για να αποτελέσει το μέτωπο αντίστασης στην τρόικα. Ούτε ιδρύθηκε για να επανα-υπουργοποιηθούν οι πρωτοστάτες της συνθηκολόγησης». Τονίζει την πλήρη αντίθεσή του έναντι της κυβέρνησης και προσθέτει ότι «το τελευταίο που θα ενθουσιάσει τους προοδευτικούς πολίτες αρκετά για να πάνε στις κάλπες, ώστε να στηρίξουν μια προοδευτική διακυβέρνηση, είναι η προοπτική μιας νέας συμμαχικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το επερχόμενο 5ο Μνημόνιο με «προοδευτικό πρόσημο».

Το ΜέΡΑ 25 επαναλαμβάνει τις θέσεις που έχει διατυπώσει προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συμμαχική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ποτέ, «επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του να απέχει από τη σύγκρουση με την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού χωρίς την οποία η προοδευτική διακυβέρνηση είναι ψευδεπίγραφη».

Ωστόσο, στο υποθετικό ερώτημα «τι θα κάνουμε ως κυβέρνηση», το ΜέΡΑ25 θέτει το πλαίσιο:

 

– Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων,

– Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ και του συντελεστή φόρου των μικρών επιχειρήσεων στο 15%,

– Αντικατάσταση του «Ηρακλή» με δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων (που είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτεί πραγματικά η πρώτη κατοικία και η μικρομεσαία επιχείρηση),

– Κατάργηση του Υπερταμείου,

– Δημιουργία Δημόσιου Συστήματος Ψηφιακών Δημοσιονομικών Συναλλαγών για τη δημιουργία ρευστότητας, που θα ριχτεί στον αγώνα εναντίον της φτώχειας,

– ‘Αμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών που πτωχεύουν (π.χ. την Πειραιώς),

– Γενικότερα, άμεση και αδιαπραγμάτευτη νομοθέτηση της σειράς νομοθετημάτων που έχουμε παρουσιάσει πλήρως με τη μορφή Σχέδιου Νόμου.

 

Ελληνο-Τουρκικές Σχέσεις

 

Το ΜέΡΑ25 διάκειται θετικά στις διερευνητικές συνομιλίες, εφόσον αυτές μειώνουν πρόσκαιρα τις εντάσεις, όμως, προσθέτει «ως ΜέΡΑ25 προειδοποιούμε πάνω από ένα χρόνο τώρα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συρθεί σε διμερείς συνομιλίες με επιδιαιτητή το Βερολίνο με αποτέλεσμα νέο αδιέξοδο που, με τη σειρά του, θα φέρει νέες εντάσεις».Το ΜέΡΑ25 επαναφέρει την πρότασή του για την πραγματοποίηση Περιφερειακής Διάσκεψης με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ

 

 

Σκληρή είναι η επίθεση του ΜέΡΑ 25 στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας. Η Πολιτική Απόφαση τονίζει ότι η Βουλή υπολειτουργεί, όπως και η Παιδεία, υπονομεύοντας το παρόν αλλά και το μέλλον μας, κάνει λόγο για δημιουργία αστυνομικού κράτους, υποστηρίζει ότι θα γίνουν αγώνες για δημόσια δωρεάν υγεία. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «το lockdown δεν είναι μέτρο προστασίας, αλλά μέτρο της αποτυχίας της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μέτρο της εμμονής της στον αυταρχισμό ως μοναδική ‘λύση’ για κάθε πρόβλημα».

 

Εκτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας για το 2021

 

Απαισιόδοξο είναι το ΜέΡΑ25 για την πορεία της οικονομίας.

Η Πολιτική Απόφαση αναφέρει ότι το κόμμα είχε προειδοποιήσει από το Μάρτιο του 2020, ότι η ύφεση θα κυμαινόταν μεταξύ του 10% και του 15% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να πετάγεται στο 15% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την επίπτωση στο 2021, «και πάλι σε αντίθεση με το ευχολόγιο περί αυτόματης ανάκαμψης το 2021, το ΜέΡΑ25 είχε προειδοποιήσει για τον αρνητικό επιταχυντή πολλαπλασιαστή: Τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε η ύφεση του 2020 στις καθαρές επενδύσεις του 2021, που κατόπιν ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας θα μετατρέψει σε ακόμα μία υφεσιακή υπερδύναμη».

 

Για το χρέος, το ΜέΡΑ 25 εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το 2021, ακόμα και 5% να αυξηθεί το ΑΕΠ σε σχέση με το 2020, το χρέος θα είναι απολύτως εκτροχιασμένο, με αποτέλεσμα τη νέα λιτότητα που θα επιβάλλει στη χώρα η τρόικα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με χαρά θα εφαρμόσει».

Με άλλα λόγια, προσθέτει, «η μόνιμη λιτότητα θα εντατικοποιηθεί – με μειώσεις συντάξεων, δημόσιων δαπανών κλπ. Παράλληλα, το Ταμείο «Ανάκαμψης» θα χρηματοδοτεί τους εργολάβους, τις νέο-αποικιακές εταιρείες τύπου Fraport και εν γένει την εγχώρια ολιγαρχία η οποία, σ’ ένα περιβάλλον απόγνωσης και περαιτέρω εξαθλίωσης της πλειοψηφίας, θα επενδύει – μέσω της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χρυσοχοΐδη – σε όλο και πιο βάρβαρο αυταρχισμό, τον οποίο θα εξασκεί το ψηφιακό και αστυνομικό παρακράτος». Παράλληλα το ΜέΡΑ25 επικρίνει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία.

Τέλος επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη και υπογραμμίζει:

«Το ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί όπως είδαμε στην περίπτωση Λιγνάδη δεν εκπλήσσει, ακριβώς επειδή πρόκειται για παράταξη που ποτέ δεν δίστασε να κάνει ό,τι πέρναγε από το χέρι της για να ενισχύσει την πατριαρχία. Μάλιστα, το σκληρά ιεραρχικό μοντέλο μιας εξουσίας η οποία τείνει να λειτουργεί εν κρυπτώ κι εκτός δημοκρατικού ελέγχου, αποτελεί εύφορο έδαφος για περιπτώσεις ακραίας σεξουαλικής, και όχι μόνο, εκμετάλλευσης, καθώς δημιουργεί ένα πλαίσιο γενικευμένης ατιμωρησίας για όσους ανήκουν στην ελίτ.

 

Ο αγώνας που βρίσκεται μπροστά μας απαιτεί αυτονόητα την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης, αλλά δεν πρέπει να περιοριστεί σε αλλαγές πολιτικού προσωπικού. Το κίνημα που γεννιέται δεν μπορεί να εκτονωθεί με μια ή δύο συλλήψεις μελών ενός διαφαινόμενου τεράστιου κυκλώματος με πολλές πτυχές, που από ότι φαίνεται φτάνει μέχρι και σε εκμετάλλευση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

 

Απαιτεί ριζικές αλλαγές σε βάθος, όχι μόνο στο χώρο του πολιτισμού, αλλά σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. ‘Αμεση ανάγκη το ξερίζωμα των δικτύων εκμετάλλευσης, ευρύτεροι πολιτικοί στόχοι η δημοκρατική λογοδοσία όλων των κατεχόντων θέσεις εξουσίας και η καταπολέμηση όλων των εκφάνσεων της πατριαρχίας και της εξουσιαστικής εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.