Να διαγραφούν όλα τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών προς την ΕΚΤ ζητάει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει ότι η πανδημία θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα της εργασίας και στον τρόπο ζωής των πολιτών.

Την ευέλικτη και εξ αποστάσεως εργασία υπερασπίζεται ο βραβευμένος με Νόμπελ το 2010 οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, εκτιμώντας ότι η πανδημία θα αφήσει βαθιά το αποτύπωμά της στην αγορά εργασίας, αλλά και στην οργάνωση των πόλεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της imerisia ο Πισσαρίδης δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης στην ισπανική εφημερίδα El Pais, «το κράτος πρέπει να αναλάβει την κάλυψη των αυτοαπασχολουμένων».

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος αφού εξήρε τη στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ απέναντι στην οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από τα απανωτά lockdowns, στήριξε την πρόταση του Γάλλου οικονομολόγου Τομάς Πικετί περί διαγραφής κρατικών χρεών στην ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει επιστροφή
Ο Κύπριος οικονομολόγος τόνισε κατά την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η ισπανική εφημερίδα και η Mobile World Capital με θέμα το μέλλον της εργασίας, πως τίποτα όπως η πανδημία δεν έχει επηρεάσει τόσο πολύ την παγκόσμια οικονομία και τις συνήθειες μας, ενώ ο θεμελιώδης παράγοντας στην υγειονομική κρίση είναι η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής. Σύμφωνα με τον Πισσαρίδη, αυτό που συνέβη με δραστικό και καταιγιστικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι η δραματική αλλαγή σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, από την εργασία μέχρι τον τρόπο της οργάνωσης των πόλεων.

«Πριν επικεντρωθούμε στο αν οι δουλειές θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, τώρα υπάρχει ένα νέο στοιχείο: η φυσική εγγύτητα» τονίζει και εξήγησε πως αυτή η επιβεβλημένη αποστασιοποίηση έδωσε στην τηλεργασία τεράστιες διαστάσεις, ενώ πυροδότησε και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Και μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, δεν υπάρχει επιστροφή. «Ακόμα και αν ο κορωναϊός σταματήσει να είναι πρόβλημα, ο αντίκτυπος που έχει στις εταιρείες θα είναι διαρκής» προβλέπει.

Είναι δεδομένο πως η τηλεργασία και οι τηλεδιασκέψεις θα παραμείνουν και μετά την πανδημία, αλλά ο Πισσαρίδης βλέπει βαθύτερες αλλαγές από αυτές και τονίζει πως «θα επιταχυνθεί» η όποια μορφή εργασίας σχετίζεται με την τεχνολογία, τις ταχυμεταφορές και την απομακρυσμένη απασχόληση.

«Σε περιόδους αβεβαιότητας, είναι πιο ευέλικτο για τις επιχειρήσεις να απασχολούν ελεύθερους επαγγελματίες για να παρέχουν την (απαιτούμενη) υπηρεσία, παρά να προσλαμβάνουν εργαζομένους πλήρους απασχόλησης» τονίζει.

Μετάβαση από τη μισθωτή εργασία στην ευελιξία
Σύμφωνα με τον Ισπανό δημοσιογράφο, ο Πισσαρίδης δεν βλέπει με κακό μάτι αυτή την ευελιξία κι όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η ισπανική κυβέρνηση αναφορικά με τους διανομείς (ντελίβερι), απάντησε πως θεωρεί απαραίτητη την προωθούμενη μεταρρύθμιση, αλλά θεωρεί πως πρέπει να διατηρηθεί η ευελιξία επειδή έτσι, θα επιτρέπεται στους διανομείς να εργάζονται για περισσότερες από μία πλατφόρμες ή επιχειρήσεις. Ωστόσο αναγνωρίζει πως «το πρόβλημα (που εμφανίζεται) με μια τέτοια ευελιξία, είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος εργοδότης, που (στη μισθωτή εργασία) είναι αυτός που δίνει τις άδειες ασθενείας, επιδόματα αδείας». Στο τι θα πρέπει να κάνει το κράτος εν τη απουσία συγκεκριμένου εργοδότη, ο νομπελίστας οικονομολόγος απάντησε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο θα μπορούν οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν για αναρρωτικές άδειες, διακοπές κλπ. Το Ταμείο θα συγκεντρώνει χρήματα από τις ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν για τις παραδόσεις τους διανομείς. «Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ένας καλός τρόπος και να διατηρηθεί η ευελιξία και να υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές πτυχές της εργασίας» δήλωσε.

Κατά τον Πισσαρίδη, «θα επιστρέψουμε και πάλι στα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα, αλλά όχι στον βαθμό που το κάναμε πριν (από την πανδημία). Το ίδιο θα ισχύσει και για τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα εστιατόρια. Ο κόσμος θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα πράγματα στο σπίτι», αλλά όχι δουλειές του σπιτιού. «Όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι, δεν θέλει να μαγειρέψει ή να το καθαρίσει με το που τελειώσει (τη δουλειά). Έτσι, θα προσλάβει κάποιον άλλον να του το κάνει και ο/η οικονόμος θα γίνει το νέο επάγγελμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη η συγκεκριμένη υπηρεσία κερδίζει έδαφος και νομίζω ότι θα κερδίσει πολλά περισσότερα».

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.