Σε αύξηση της τάξεως του 150% οδηγήθηκαν τα έξοδα κηδείας μετά την ψήφιση διάταξης, με την οποία τα έσοδα των κοιμητηριακών ναών μεταφέρθηκαν από τους δήμους στις μητροπόλεις, υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, που απηύθυνε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, «με έναν από τους τελευταίους νόμους που εισηγήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος ως υπουργός Εσωτερικών, με τον ν.4735/2020 και με το άρθρο 56 καταργήθηκε ένας νόμος, ο οποίος είχε ψηφιστεί επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με εισηγητή υπουργό τότε τον Γεώργιο Ράλλη, και ο οποίος νόμος αυτός καθιέρωνε ότι τη διοίκηση και διαχείριση των μη ενοριακών ναών που βρίσκονται μέσα σε κοιμητήρια, την αναλαμβάνουν πλέον οι δήμοι, οι οποίοι δήμοι θα εισπράττουν και τα έσοδα των ναών αυτών, αναλαμβάνουν πλήρως τη συντήρησή τους και θα καταβάλλουν και τη μισθοδοσία του προσωπικού τους». Όπως, ωστόσο, είπε ο κ. Καμίνης, με τον νόμο του κ. Θεοδωρικάκου, τα έσοδα των ναών αυτών περνάνε στις κατά τόπους μητροπόλεις.

«Η ρύθμιση γενικότερα αφορά ναούς που βρίσκονται σε κοιμητήρια με πληθυσμό άνω των πενήντα χιλιάδων κατοίκων, μεταξύ των οποίων βεβαίως πρώτη η πρωτεύουσα. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι τα έξοδα κηδείας ανέβηκαν κατά 150%, αυξήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών»

, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για τη μετακύλιση αυτού του εξόδου στις πλάτες των δημοτών.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν νομιμοποιείται να θέσει οποιοδήποτε ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρεώσεις ιεροτελεστιών στους κοιμητηριακούς ναούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ωστόσο ότι το Υπουργείο «είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να τεθεί από την ΚΕΔΕ για το ζήτημα αυτό και σε σχέση ιδίως με την αναπλήρωση των εσόδων τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι με το ν. 4735, απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η αναμόρφωση των ΚΑΠ για την οποία θα πρέπει να υπάρξει και μια σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και διεύρυνση των ΚΑΠ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν δήμοι και περιφέρειες στις σύγχρονες ανάγκες.