Η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς κατέθεσε σήμερα αγωγή σε βάρος της Amazon, κατηγορώντας την ότι δεν προστάτευσε επαρκώς τους υπαλλήλους της στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Στην αγωγή που κατατέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας, η Νέα Υόρκη καταλογίζει στην Amazon ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις στο θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης στους χώρους της. Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου δεν είχε επίσης προειδοποιήσει τους εργαζομένους του για περιπτώσεις κρουσμάτων σε συνάδελφους τους. Η Amazon κατηγορείται, επιπλέον, ότι δεν έκλεισε τις εγκαταστάσεις της για να τις απολυμάνει όταν εντοπίστηκαν εκεί κρούσματα Covid-19 και συνέχιζε, αντιθέτως, να παρακολουθεί και να τιμωρεί τους εργαζομένους της σε σχέση με το ποσοστό παραγωγικότητάς τους. Η Λετίσια Τζέιμς ζητάει μεταξύ άλλων από την αμερικανική δικαιοσύνη να υποχρεώσει την Amazon να αλλάξει τις πρακτικές της, να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που απέλυσε και να επαναπροσλάβει έναν πρώην υπάλληλο, που είχε απολύσει το 2020, ο οποίος φέρεται να είχε καταγγείλει την εταιρεία.

«Απέτυχε (η Amazon)  να διατηρήσει ένα περιβάλλον εργασίας υγιές μέσω μιας αποδεκτής προστασίας των εργαζομένων κατά της διασποράς της Covid-19, η Amazon παραβίασε τους εργατικούς νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Από την αρχή της πανδημίας, είναι σαφές ότι η Amazon προέκρινε τα κέρδη σε βάρος των ανθρώπων και απέτυχε να διασφαλίσει την καλή υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της», κατηγορεί τον κολοσσό η Λετίσια Τζέιμς, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.