Εγκρίθηκε στη Βρετανία η πρώτη, παγκοσμίως, μελέτη όπου σκοπίμως εθελοντές θα εκτεθούν στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, δόθηκε η σχετική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή Βιοηθικής της χώρας και τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η κλινική δοκιμή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έως 90 εθελοντές18-30 χρόνων, αναμένεται να εκτεθούν σκοπίμως στον κορωνοϊό ώστε να νοσήσουν από COVID-19. Η διαδικασία αυτή θα γίνει σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Οι ερευνητές θα εκθέσουν τους εθελοντές στη μικρότερη δυνατότητα ποσότητα του κορωνοϊού που απαιτείται για να προκληθεί η λοίμωξη, με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον καλύτερα εμβόλια και φάρμακα για την COVID-19.

Ζωτικής σημασίας είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, γιατροί και επιστήμονες θα είναι στο πλευρό των εθελοντών όλο το 24ωρο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους και φυσικά να καταγράφεται κάθε επίπτωση του ιού στον οργανισμό τους. Η μελέτη χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση με 33,6 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 38,6 εκατ. ευρώ, και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου.

«Αν και υπάρχει πρόοδος στο θέμα των εμβολίων, θέλουμε να βρούμε τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια για μακροπρόθεσμη χρήση. Η μελέτη θα επιταχύνει την αποσαφήνιση του πως ο κορωνοϊός επηρεάζει τον άνθρωπο και με τη σειρά του αυτό ίσως βοηθήσει στην ταχύτερη ανακάλυψη καλύτερων εμβολίων», εξήγησε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κβάσι Κβαρτενγκ.