Με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από 5 κερδοσκοπικά διεθνή funds, προωθείται από την Τρ. Πειραιώς η περίεργη και ύποπτη πώληση των κόκκινων δανείων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, πρωταγωνιστή του μεγαλύτερου σκανδάλου που συγκλόνισε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μπροστά στο οποίο η περιβόητη υπόθεση Κοσκωτά ωχριά!

Την ώρα που ο φάκελος Λογοθέτη είναι ακόμη ανοιχτός ενώπιον της Δικαιοσύνης, των ανακριτικών αρχών και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου ο εφοπλιστής φέρεται να έχει υποπέσει σε αντιφάσεις και ψευδείς ισχυρισμούς, αλλά και την στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη ανοιχτά ποινικά και αστικά ζητήματα, η τράπεζα όλως περιέργως, ανεξήγητα,  προωθεί την εκποίηση δανείων ορισμένα από τα οποία σχετίζονται άμεσα με απάτη και υπεξαίρεση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Καραμπινάτα κακουργήματα που αντί να καταγγελθούν στην εισαγγελία και να διερευνηθούν επιδιώκεται να …σβηστούν, να …απομακρυνθούν από το επίκεντρο και …να χαθούν τα ίχνη τους στα άβατα μονοπάτια των ξένων funds πίσω από τα οποία ενίοτε κρύβονται και καθοδηγούν οι εμπνευστές και οι ένοχοι πρωταγωνιστές!!!

Αυτοί που στο τέλος της ημέρας θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος της τράπεζας, των μετόχων και του φορολογούμενου έλληνα πολίτη που από το υστέρημα του πλήρωσε το κόστος του σκανδάλου και των αλλεπάλληλων κεφαλαιοποιήσεων!!!

Οι 5 υποψήφιοι

Επί του προκειμένου τώρα, μη δεσμευτικές προσφορές προς την τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση των κόκκινων δανείων του εφοπλιστή Λογοθέτη συνολικού ύψους 440 εκατ. ευρώ υπέβαλλαν 5 διεθνή κερδοσκοπικά funds που λιγότερο ή περισσότερο ενασχολούνται με την ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα προτάσεις υπέβαλαν τα funds Castlelake, Cerberus, York, Oaktree και DK.

Ειδικά η DK φέρεται να σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, κοντά στην Διοίκηση της τράπεζας, που εμπλέκονται στην υπόθεση συμβουλευτικά ή ουσιαστικά!

Μη δεσμευτικές προσφορές δεν υπέβαλαν τελικώς τα funds Apollo και Blantyres που αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τα δάνεια, η Baywest και η πραγματική αξία των εγγυήσεων

Από τα 440 εκατ. των δανείων Λογοθέτη τα 220 εκατ. αφορούν την Baywest όπου έχει συντελεστεί υπεξαίρεση και στην ουσία το χρέος, το απλήρωτο ποσό, μετατράπηκε σε δάνειο και εκποιείται.

Εγγύηση για τα δάνεια της Baywest έχουν δοθεί μετοχές της Τρ. Πειραιώς αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ καθώς και μαμά εταιρία της οικογένειας Λογοθέτη ονόματι Arabela αμφίβολης και ασήμαντης αξίας!

Από εκεί και πέρα για τα υπόλοιπα 220 εκατ. έχουν δοθεί εγγυήσεις της Euroenergy που κυμαίνονται γύρω στα 60- 70 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Grace Mykonos όπου η Πειραιώς έχει δεύτερη  προσημείωση και το ξενοδοχείο Grace Santorini όπου από τα 21 δωμάτια τα μισά βρίσκονται σε χώρο νοικιασμένο και όχι ιδιόκτητο, καθώς και ένα διαμέρισμα.

Σε απλά μαθηματικά επί του συνόλου δανείων 440 εκατ. ευρώ οι εγγυήσεις μετά βίας φθάνουν συνολικά τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά για τα 220 εκατ. ευρώ της υπεξαίρεσης από την Baywest οι εγγυήσεις οριακά αγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ!

Μπαίνουν σε μπελάδες οι διεθνείς κερδοσκόποι

Υπό αυτό το πρίσμα, μιας υπόθεσης που είναι ανοικτή ενώπιον της Δικαιοσύνης και των εποπτικών θεσμικών αρχών, προκαλεί εύλογο προβληματισμό πως και γιατί ισχυροί και γνωστοί διεθνείς οίκοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν δάνεια των εταιριών Λογοθέτη που ενδεχομένως κρύβουν σκελετούς, βαρίδια, ασήμαντες εγγυήσεις αλλά και ορθάνοιχτες πύλες εμπλοκής Εισαγγελέων, ανακριτών  και των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της ΤτΕ!!!

Και διερωτώμαι: πού πάνε και μπλέκουν τα διαβόητα λευκά κολάρα, οι γνωστοί άγνωστοι κερδοσκόποι του διεθνούς συστήματος, που δεν χαρακτηρίζονται και ως αγνές και αμόλυντες παρθένες; Δεν αντιλαμβάνονται άραγε σε τι μπελάδες μπαίνουν;;;