Με υψηλά τιμήματα για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο!

Σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, η Italgas, μεγαλύτερος διαχειριστής φυσικού αερίου στην Ιταλία και τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, θα παραδώσει την βελτιωμένη προσφορά της για την αγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και θα ανακηρυχθεί οριστικός πλειοδότης και κατά συνέπεια ανάδοχος της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια, από τις δύο που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τελικό τίμημα από την πλευρά των Ιταλών, οι οποίοι συνεργάζονται με μεγάλο εγχώριο ενεργειακό – και όχι μόνο- όμιλο, που θα κινείται μεταξύ 720-750 εκατ. ευρώ, σε κάθε περίπτωση πάνω από 700 εκατ, το οποίο και θα γίνει αποδεκτό από τους δύο μετόχους, το ΤΑΙΠΕΔ (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%).

Την προσεχή Παρασκευή, ίσως και την Πέμπτη για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λόγω ΔΕΘ καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να πάει Θεσσαλονίκη έχοντας στις βαλίτσες τελικά και υψηλά τιμήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται να ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές των 4 υποψηφίων funds (KKR, CVC, Macquarie, First Sender) που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στην αγορά αλλά και τη δημοσιογραφική πιάτσα ο καθένας λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι!

Διότι όποιος ξέρει από διαγωνισμούς αντιλαμβάνεται ότι σε κλειστές διαδικασίες ιδίως μεταξύ fund, δεν υπάρχουν πραγματικές διαρροές αλλά σκόπιμες, ούτε μπορεί να ξέρει ο ένας την πρόταση του άλλου. Επομένως, η ανακήρυξη φαβορί είναι παρακινδυνευμένη!

Στο διά ταύτα, επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, κυρίως κατευθυνόμενα, να ξέρετε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ σε περίπτωση τιμήματος κάτω του 1,5 δις. εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το plan b, που είναι η χρηματιστηριακή διαδικασία!

Ωστόσο, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά, ότι η Goldman Sachs που αποτελεί τον σύμβουλο της επιχείρησης σε όλη την ιστορία του εντυπωσιακού come back της ΔΕΗ και του Success story που καταγράφεται, θεωρεί πιθανόν το τίμημα να προσεγγίσει ακόμη και τα 2 δις. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ!

Καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία οι τιμές των δικτύων διεθνώς έχουν εκτιναχθεί, κάτι που στη χώρα μας πιστοποιείται στην πράξη μέσα από την αγορά της Chipita από την Mondelez αντί του ποσού των 1,7 δις. ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο δεν έδιναν ούτε τα μισά και της Wind από την United, θυγατρική της BC Partners, που την απέκτησε με 1 δις. όταν πριν μερικούς μήνες η εταιρία κινητής τηλεφωνίας δεν έπιανε ούτε 500 εκατ. ευρώ!