Πρώτος και στην έγκαιρη ενημέρωση ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος αποδεικνύει ότι με το να δίνεις γρήγορη ενημέρωση για την προηγούμενη χρήση, έναν μήνα αφότου ολοκληρώθηκε, κερδίζεις τους επενδυτές, και δίχως διακρίσεις.

Και οι υπόλοιποι εισηγμένοι θα ακολουθήσουν σε αυτήν την πρακτική αργά ή γρήγορα, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι εισηγμένοι σε ξένα χρηματιστήρια.

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ, δηλαδή η μετοχή διαπραγματευόταν 13,8 φορές τα κέρδη του 2020.

Επειδή, όμως, η εταιρία δραστηριοποιείται στην ενέργεια και σε κλάδους όπως η αποθήκευση με έργα στο εξωτερικό, δύναται να δικαιολογήσει και υψηλότερα P/E. Το μέρισμα για την προηγούμενη χρήση ανήλθε σε 0,36 ευρώ, δηλαδή απόδοση 2,8% σε μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά. Εάν δει κάποιος και την σύνθεση της μορφής της ενέργειας που χρησιμοποιεί η Μυτιληναίος (αέριο, ΑΠΕ) θα καταλάβει ότι η εταιρεία είναι κατάλληλα τοποθετημένη να αποδώσει καλύτερα μόλις αποκατασταθεί η πανδημία.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος εξετάζει προσεκτικά προτάσεις από τις τράπεζες να εξέλθει στις αγορές με νέο ομόλογο ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού (το κόστος του υφιστάμενου ομολόγου είναι 2,5%).

Ρευστότητα 1,3 δισ. ευρώ

Μέχρι το τέλος του έτους θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα Φυσικού Αερίου 826 MW του ομίλου της Μυτιληναίος, στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας η εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 300 MW, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ στον τομέα του Αλουμινίου η ζήτηση είναι ισχυρή και η Μυτιληναίος έχει από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής μέσω τριών προγραμμάτων μείωσης κόστους.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία που επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων flashnote, τα οποία καθιέρωσε πρώτη η εταιρία στην ελληνική αγορά ενισχύοντας την διαφάνεια για τους μετόχους.