Τηλεοπτικές σειρές γένους θηλυκού. Η σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή δε μονοπωλείται πλέον από άνδρες πρωταγωνιστές, ήρωες και αντιήρωες, καθώς μεταξύ άλλων οι γυναίκες δημιουργοί έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν το τηλεοπτικό περιεχόμενο καναλιών και πλατφορμών περιεχομένου

.Αυτές είναι 10 εξαιρετικές φεμινιστικές τηλεοπτικές σειρές, με γυναίκες πρωταγωνίστριες, που μέσα από τη φαντασία, την καθημερινότητα, το χιούμορ και το δράμα ρίχνουν φως στη γυναικεία ταυτότητα, τις προκλήσεις γύρω από αυτή, τη διαρκή μάχη για την ισότητα και κάθε άλλο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί αν θέλουμε να επιδιώκουμε την εξάλειψη του σεξισμού και κάθε άλλου είδους διάκρισης.

Broad City

 

 

Δυο από τις πιο αστείες γυναίκες πρωταγωνίστριες της τηλεόρασης, η Ilana Glazer και η Abbi Jacobson, ζουν τις περιπέτειές τους στη Νέα Υόρκη, μέσα από μια σειρά που αναδεικνύει τι σημαίνει να είσαι μια νέα γυναίκα που θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου όπως σε ευχαριστεί, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθείς για τίποτα.

Buffy

 

 

Η έφηβη BUFFY αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να προστατέψει την πόλη της (και τον κόσμο ολόκληρο, κατ’ επέκταση) από τις διάφορες δυνάμεις του κακού που επιβουλεύονται την ήσυχη ζωή των κατοίκων. Ως “βαμπιροφόνισσα” της γενιάς της, το πρωί πηγαίνει σχολείο και το βράδυ περιπολεί το Sunnydale (την πόλη με το βραβείο Πιο Παραπλανητικού Ονόματος που Δόθηκε Ποτέ), παρέα με τους φίλους της και τα μυτερά παλούκια που σκοπεύει να μπήξει στις καρδιές των βρικολάκων που παραμονεύουν στις σκιές.

Crazy Ex Girlfriend

 

 

Η Rebecca μετακομίζει από την Νέα Υόρκη σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια, παρατώντας την πολλά υποσχόμενη θέση της σε ένα δικηγορικό γραφείο, με σκοπό να κερδίσει την καρδιά του αγοριού με το οποίο ήταν ερωτευμένη πριν χρόνια. Ο τίτλος και η περίληψη της υπόθεσης είναι μόνο η αρχή μιας ιστορίας χειραφέτησης, με πολύ πόνο, γέλιο, τραγούδι (ω ναι, είναι και μιούζικαλ με μερικά από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια που έχουν ακουστεί ποτέ σε αυτό το είδος τηλεόρασης) και ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικεία φιλία και αλληλεγγύη.

Fleabag

 

 

Η Phoebe Waller-Bridge δημιούργησε μια εξαιρετική σειρά δυο σεζόν όπου παρουσιάζει τη δική της εκδοχή του πένθους, των αδελφικών και εν γένει οικογενειακών σχέσεων και του σύγχρονου τρόπου ζωής, μέσα από τις περιπέτειες της πρωταγωνίστριας, ‘Fleabag‘, την οποία υποδύεται η ίδια, σε μια απολαυστική ερμηνεία, που είναι ταυτόχρονα αστεία και συγκινητική.

MRS AMERICA

 

 

Tι μπορεί να είναι πιο φεμινιστικό από μια μίνι σειρά που παρουσιάζει την ιστορία του δεύτερου κινήματος φεμινισμού στις ΗΠΑ με έμφαση τη μεγαλύτερη πολέμιό του και “μητέρα” όλων των σύγχρονων πολιτισμικών πολέμων, Phyllis Schlafly; Η Cate Blanchett, στην πρώτη της τηλεοπτική σειρά, υποδύεται τη γυναίκα που προσπάθησε με κάθε τρόπο να ανακόψει την πορεία του φεμινιστικού κινήματος των 60s και είχε καθοριστική επίδραση στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική.

The Handmaid’s Tale

 

 

To Τhe Handmaid’s Tale σίγουρα το γνωρίζετε, οπότε ας καταχραστούμε το χώρο κάτω από το trailer της 1ης σεζόν για να πείσουμε να δείτε και το Mrs. America. Ας πούμε ότι ο χαρακτήρας της Serena Joy από το Handmaid’s Tale έχει βασιστεί σε αυτόν της Phyllis Schlafly (βλ. αμέσως παραπάνω) κι έτσι αξίζει να δείτε τόσο τη δυστοπική σειρά του HULU που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Margaret Atwood, όσο και την ως άνω real life έμπνευση της συγγραφέα (μια από όλες, τουλάχιστον).

Insecure

 

 

Η Issa (Issa Rae) και η Molly (Yvonne Orji) είναι δυο μαύρες γυναίκες, φίλες από το πανεπιστήμιο, που μας παρουσιάζουν την εμπειρία του να είσαι Αφροαμερικανίδα στις ΗΠΑ σήμερα, μέσα από τις προσωπικές και επαγγελματικές τους περιπέτειες και τη διάθεσή τους να μην το βάλουν κάτω, παρά τα όποια εμπόδια εμφανίζονται στο δρόμο τους.

The Good Fight

 

 

Η δικηγόρος Diane Lockhart εγκαταλείπει τη δικηγορική εταιρία που ίδρυσε και αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Σύντομα, όμως, εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου του οποίου θα πέσει θύμα, θα αναγκαστεί να συνεχίσει τη μάχιμη δικηγορία σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, μαζί με την βαφτισιμιά της, την οποία επίσης προσπαθεί να προστατέψει από το παραπάνω σκάνδαλο. Η απολαυστική σειρά με τους εξαιρετικούς γυναικείους χαρακτήρες αποτελεί spin off του The Good Wife, ωστόσο μπορείτε να την παρακολουθήσετε και χωρίς να γνωρίζετε καν ποια είναι η Good Wife.

GIRLS

 

 

H δραματική σειρά GIRLS  έκανε πρεμιέρα το 2012 και διαθέτει 6 σεζόν μέσα από τις οποίες η Lena Dunham, “τουλάχιστον μια φωνή μιας γενιάς” – όπως αναφέρει στο πρώτο επεισόδιο η Hannah, ο χαρακτήρας που υποδύεται – εξερευνά τι είναι αυτό που θέλει μια νεαρή γυναίκα σήμερα και πόσο επίπονη μπορεί να είναι η διαδικασία μέχρι να το αποκτήσει. Σε κάθε μια από τις πρωταγωνίστριες αναγνωρίζει κανείς ένα ή πολλά κομμάτια του εαυτού του, προτερήματα και μειονεκτήματα, που παρουσιάζονται στα μισάωρα επεισόδια μιας σειράς με τους πιο “αληθινούς χαρακτήρες μυθοπλασίας”.

 

The Morning Show 

 

 

H σειρά του APPLE TV παρουσιάζει τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες της δημοφιλέστερης πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της Αμερικής, ενώ ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης αλλάζει τις ισορροπίες και τις καριέρες των συντελεστών. Η Jennifer Aniston πραγματοποίησε τη μεγάλη της τηλεοπτική επιστροφή σε μια σειρά που ήδη έχει ανανεωθεί για 2η σεζόν.