Συνήθως όταν μιλάμε για «τούρκικη σειρά» το μυαλό μας πάει αμέσως σε σαπουνόπερες, με κλισέ ερωτικά διλλήματα, απεγνωσμένες γυναίκες, απιστία και προδοσίες. Από την μία, οι σαπουνόπερες «πουλάνε» πιο πολύ, από την άλλη υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για το τι μπορεί να προβάλλει μια σειρά στην Τουρκία, λόγω της αυταρχικής κυβέρνησης του Ερντογάν.

Έτσι, μια σημαντική πλειονότητα των τούρκικων παραγωγών καταλήγει να ακολουθεί συνηθισμένα μοτίβα, και δεν είναι περίεργο που έχουμε συνδέσει τα «τούρκικα» με ελαφριές ρομαντικές/δραματικές σειρές.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι σειρές τουρκικής παραγωγής έτσι, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα για τις σειρές που καταλήγουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, στη χώρα μας τουλάχιστον.

Μία νέα πρωτότυπη τούρκικη σειρά του Netflix, όμως, έρχεται να ταράξει τα δεδομένα και να αλλάξει μια για πάντα την ιδέα που έχουμε για τις τουρκικές σειρές. Με τίτλο «Ethos» (στα τούρκικα Bir Başkadır), αυτή η σειρά είναι σίγουρα το πιο ποιοτικό «τούρκικο» που έχουμε δει. Και το πιο σημαντικό: Είναι η πρώτη σειρά που μας δίνει μία ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Τουρκία.

Από την μία, βλέπουμε την «σύγχρονη Τουρκία», με τις γυναίκες-επιστήμονες που αρνούνται να φορέσουν μαντίλα, είναι ανοιχτές με την σεξουαλικότητα τους και ζουν ανεξάρτητες. Παρά την απελευθερωμένη τους σκέψη, όμως, έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις, αφού βλέπουν υποτιμητικά τις γυναίκες που φορούν μαντίλα και ακολουθούν το Ισλάμ.

Από την άλλη, υπάρχει και η πιο «παραδοσιακή» Τουρκία, συνήθως της επαρχίας, όπου οι γυναίκες φορούν μαντίλα, ακολουθούν πιστά τον Χότζα τους, αλλά και τον «άντρα του σπιτιού», παρακολουθούν τούρκικες σαπουνόπερες και ασχολούνται με τα οικιακά. Φυσικά, και αυτή η μερίδα της χώρας έχει «κολλήματα». Αγνοούν τις ψυχικές ασθένειες, βλέπουν με καχυποψία την ψυχιατρική, εμπιστεύονται μονάχα το Ισλάμ.

Εκτός από την τούρκικη σειρά, δείτε  εδώ τι άλλο νέο ετοιμάζει το Netflix

https://radar.gr/article/62128/to-netflix-agorase-to-neo-kataskopiko-thriler-tis-gal-gadot