(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, με την ανησυχία για το γ΄ κύμα της πανδημίας να βρίσκεται στα ύψη.
Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.
To πιθανό τρίτο κύμα στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Σε καραντίνα το πρώτο κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Σε στέλεχος της εκκλησίας και συγκεκριμένα σε διάκο στη δυτική Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Μητροπολίτη Βαρνάβα, του λοιμωξιολόγου και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σίμου Μεταλλίδη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Μπάμπη Στεργιάδη και των δημάρχων Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού.
Πάντως ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ενδοεκκλησιαστικη διασπορά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πώς προσβλήθηκε ο διάκος.
«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειαζεται και νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία, προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά. Έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων έχει κανει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Δια ζώσης τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια από σήμερα

Στις φυσικές τάξεις και τα θρανία επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της επικράτειας, που ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους μετά από ένα «διάλειμμα» δυόμιση μηνών.
Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, στις περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλε-εκπαίδευση και όχι δια ζώσης.
Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων. Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.. Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Επιφυλάξεις από την ΟΛΜΕ

Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.
«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».
Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

Δείτε τι λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας για τις μεταλλάξεις

https://radar.gr/article/68020/sypsas-ksanagyrname-stin-epoxi-goyxan-i-metallaksi-einai-apo-kriti-mexri-voreia-ellada