Μεγάλο νταλαβέρι γίνεται σε αιολικά και φωτοβολταϊκά με αγοραπωλησίες επενδύσεων που ουσιαστικά δεν υπάρχουν και στο ΥΠΕΝ, μετά και από παρατηρήσεις της Κομισιόν, ετοιμάζουν νομοθετικό πλαίσιο που θα δυσκολεύει αφάνταστα τους μεσάζοντες αεριτζήδες αφού θα θέτει όρο οικονομικής εγγύησης από Τράπεζα για κάθε αίτηση.
Όπως μαθαίνουμε οι επιτελείς του ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκα ετοιμάζουν σχέδιο όπου ο υποψήφιος επενδυτής που θα ζητά άδεια για επένδυση π.χ. 10 εκατομμυρίων για αιολικό πάρκο να βάζει υποχρεωτικά στην αίτηση εγγυητική τραπέζης ίση με το 5% ή ακόμη και με το 10% της επένδυσης.
Μέχρι σήμερα όποιος κάνει αίτηση για άδεια π.χ. 50 Μεγαβάτ θεωρεί ότι το έργο ήδη το έχει στο τσεπάκι και πουλάει σε τρίτους την άδεια (πολλές φορές πουλάει την αίτηση μόνο που έχει προχωρήσει) «με αποτέλεσμα να κερδίζει λίγα ή πολλά χρήματα πουλώντας αέρα κοπανιστό» όπως χαρακτηριστικά μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ που ασχολείται με τις ΑΠΕ. Και συνεχίζει: «τώρα με την εγγυητική, αυτή η βιομηχανία αιτήσεων και αδειών που στη συνέχεια ….δημοπρατούνται, θα σταματήσει και θα μείνουν μόνον οι σοβαροί επενδυτές».
Οι ρυθμίσεις θα έρθουν πιθανώς στο νομοσχέδιο για τα Υπεράκτια-Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα (ΥΘΑΠ-offshore) που ετοιμάζεται στο ΥΠΕΝ.
ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Το νομοσχέδιο για τα Υπεράκτια-Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα (ΥΘΑΠ-offshore) θα τακτοποιεί με τρόπο αντιγραφειοκρατικό θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και χωροθέτηση των ΥΘΑΠ, με το βασικό πρόβλημα της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη χρηματοδότηση και τιμολόγηση των επενδύσεων.
Βασικοί ενδιαφερόμενοι για ΥΘΑΠ με πλήρεις φακέλους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ο όμιλος Κοπελούζου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η RF Energy και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι εταιρίες αυτές έχουν κάνει οριοθετήσεις στο Νότιο Ευβοϊκό (στο ύψος της Νέας Μάκρης), στο Θρακικό πέλαγος (στο ύψος της Σαμοθράκης), ανοιχτά της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου αλλά και στο Ιόνιο κοντά στη Λευκάδα.
Αιτήσεις ετοιμάζεται να υποβάλλει και η γερμανική EON Innogy για ΥΘΑΠ στο Κρητικό πέλαγος. Επίσης η μεγάλη Νορβηγική Equi NORSK ( η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο) η οποία κατέθεσε φάκελο για τεράστιο ΥΘΑΠ στις Κυκλάδες (μεταξύ Τήνου και Σύρου) με πλωτές ανεμογεννήτριες, αλλά και η μεγάλη δανική Copenhagen OP για ΥΘΑΠ ανοιχτά στο Σαρωνικό.
ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η αιολική ισχύς στην Ελλάδα έφτασε τα 4.114 MW κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019.
Συνολικά, το τέλος του 2020, τα αιολικά πάρκα που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 4.113,5 MW.
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1678 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 485 MW (12%).
Στους επενδυτές ξεχωρίζουν σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ οι: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 665 MW (16,2%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (11,7%), ENEL Green Power με 368 MW (8,9%), EREN με 283 MW (6,9%) και Iberdrola Rokas με 271 MW (6,6%).
Την προηγούμενη χρονιά ολοκλήρωσαν τα αιολικά τους πάρκα συνολικά πάνω από 20 διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με πρώτους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Στους κατασκευαστές η Vestas έχει προμηθεύσει το 45,5% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 26,2%, η Siemens Gamesa με 16,1%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,7%.
Τα ρεκόρ για το 2020 περιλαμβάνουν επίσης την εγκατάσταση των μεγαλύτερων πτερυγίων που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα: Πρόκειται για 4 ανεμογεννήτριες Vestas V-150/4.0MW που εγκατέστησε η Rokas Iberdrola στη Βοιωτία.
Επίσης το 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος που έχει ποτέ παρατηρηθεί στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας, 68,8% τα ξημερώματα της Παρασκευής 6.11.2020 (03:00 – 04:00 CET). Συνολικά για 1235 ώρες η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30% ενώ για 2865 ώρες η διείσδυση μεταβλητών Α.Π.Ε. ήταν πάνω από 30% και για 429 ώρες ήταν πάνω από 50%.
Τέλος η μεγαλύτερη αιολική παραγωγή στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα παρατηρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9.12.2020 (20:00 – 21:00 CET) και το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες αυτές διεισδύσεις.