Οι κατάλληλες μάσκες για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ζωηρή συζήτηση έχει πυροδοτήσει το θέμα της επιλογής μασκών ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε, μιλώντας στο Mega, τη λειτουργία της κάθε μάσκας.

«Από το να μην φοράω καθόλου μάσκα, είναι καλύτερο να φοράω έστω μια απλή, αρκεί να την αλλάζω όταν γίνεται υγρή» σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας πως οι καταλληλότερες, όμως και πιο ακριβείς είναι οι μάσκες τύπου Ν95.

«Ακολουθούν οι χειρουργικές, αρκεί να φορεθούν σωστά και να μην δημιουργούν κενά» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

 

Τέλος, σημείωσε πως οι υφασμάτινες μάσκες με ένα μόνο ύφασμα δεν προστατεύουν καθόλου, ενώ υπογράμμισε πως όσες μάσκες έχουν βαλβίδα δεν είναι κατάλληλες για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Τη χρήση της χειρουργικής έναντι της υφασμάτινης μάσκας προέκρινε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρύτανος του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, για την προστασία απέναντι στον μεταλλαγμένο ιό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι επικίνδυνοι στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της προστασίας της μύτης, ότι οποιοσδήποτε τρόπος και φραγμός, είτε πάνινη είτε χειρουργική μάσκα, ήταν καλύτερο από το να μην χρησιμοποιούμε τίποτα. Ήταν και η παραγωγή χειρουργικών μασκών περιορισμένη, οπότε προκρίθηκε η χρήση διαφορετικών μέσων. Τώρα φαίνεται ότι η επάρκεια σε χειρουργικές μάσκες είναι τέτοια που κανείς θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες.

Μεταλλάξεις και μάσκες

Σχετικά με την προστασία που προσφέρουν οι μάσκες απέναντι στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ με ανακοίνωση του διευκρίνισε πως οι υφασμάτινες μάσκες παραμένουν αποτελεσματικές, καθώς ο τρόπος μετάδοσης των νέων στελεχών είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να έχουν τρεις «στρώσεις» για να παρέχουν επαρκή προστασία. Η εσωτερική θα πρέπει να είναι από απορροφητικό υλικό- για παράδειγμα βαμβακερή- η μεσαία από υλικό όπως πολυπροπυλαίνιο χωρίς ύφανση, που λειτουργεί ως φίλτρο. Και η εξωτερική πλευρά πρέπει να είναι αδιάβροχη, για παράδειγμα από πολυεστέρα.