Βραχνά αποτελούν για τις ελληνικές τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν λόγω της πανδημίας, σημειώνει η Moody’s.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), λόγω της κρίσης της πανδημίας, ανακόπτουν τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Στην τελευταία έκθεσή της στις 21 Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε  ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs)  των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά περίπου 8- 10 δισ. ευρώ το 2021, καθώς τα μορατόρια που σχετίζονται με την πανδημία και τα μέτρα στήριξης λήγουν.

Τα νεά NPEs θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για μείωση του υψηλού αποθέματος των NPEs, τα οποία  ανήλθαν σε 58,7 δισ. ευρώ περίπου, ή 35,8% των συνολικών ακαθάριστων δανείων, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με το μέσο όρο περίπου 3% για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πως θα επηρεαστούν οι συστημικές τράπεζες

H Moody’s εκτιμά ότι το πρόβλημα ποιότητας ενεργητικού θα είναι πιο έντονο για την Τράπεζα Πειραιώς,  η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε 15 δισ. ευρώ pro forma NPEs για την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσής της το Δεκέμβριο, και μικρότερο για τη Eurobank, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε εγχώρια NPE περίπου 5,5 δισ. ευρώ μετά την τιτλοποίηση των NPE περίπου 6,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Τα νέα NPEs θα έχουν επίσης επιπτώσεις για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.