Μαίνεται η κόντρα μεταξύ της Astrazeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά της covid- 19, με την αντιπαράθεση να οδηγείται στα άκρα.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Προγήθηκαν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Πασκάλ Σοριότ, ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ δέσμευση για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων και ότι η συμφωνία καθυστέρησε τρεις μήνες.

Στον απόηχο των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας,  η ΕΕ κάλεσε την AstraZeneca να δημοσιεύσει τη συμφωνία.

Τι υποστήριξε ο CEO της Astrazeneca

O διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο. Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε oτι η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.