Το 1999, όταν ο σχεδιαστής Ralph Lauren άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στο Σικάγο, οι αναλυτές του κλάδου παρατήρησαν ότι ναι μεν ήταν μια νέα ιδέα, ωστόσο αναρωτήθηκαν δε, αν επρόκειτο για μία σοφή κίνηση.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, το εστιατόριο είναι ακόμα ανοιχτό, ακριβώς δίπλα στο μεγαλύτερο κατάστημα Ralph Lauren στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, το εστιατόριο του Ralph Lauren έχει απλώς επεκταθεί. Εν τω μεταξύ και άλλες μάρκες πολυτελείας ακολούθησαν τα βήματά του και άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια και καφέ.

Σύμφωνα με το Bussiness Insider, το «άνοιγμα» στις επιχειρήσεις εστιατορίων από τις επωνυμίες μόδας θα μπορούσε να αποτελεί έναν τρόπο για να προσελκύσουν περισσότερο τους millennials αλλά και την Gen Z.

Ο Osmud Rahman, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μόδας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε στην καναδική εφημερίδα The Globe and Mail ότι οι μάρκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν εστιατόρια για να προσελκύουν καταναλωτές που διαφορετικά δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα φυσικά προϊόντα τους. «Είναι προσιτή πολυτέλεια», είπε ο Rahman. Τα εστιατόρια δεν είναι ακριβώς φθηνά, αλλά μπορεί να είναι ακόμα προσβάσιμα, σ αντίθεση με μια τσάντα αξίας 3.000 $.

To Bussiness Insider συγκέντρωσε έξι πολυτελή brands τα οποία έχουν επεκταθεί στον κλάδο των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.

Ralph Lauren

Μετά την επιτυχία του RL στη λεωφόρο Michigan του Σικάγο, ο Ralph Lauren άνοιξε το πρώτο του καφέ, το Ralph’s Coffee, στη Νέα Υόρκη το 2014. Σήμερα, το Ralph’s Coffee έχει επεκταθεί στο Σικάγο, το Μαϊάμι, τη Βιρτζίνια και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Ο Ralph Lauren άνοιξε το πιο γνωστό εστιατόριό του, το The Polo Bar, στη Νέα Υόρκη το 2015 και προσέλκυσε πολλές διασημότητες. Ο Ralph Lauren έχει επίσης εστιατόρια στο Μιλάνο του Παρισιού και στο Chengdu της Κίνας.

Coach

Τον Μάρτιο, η Coach άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο, που ονομάζεται The Coach Restaurant, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και το The Coach Coffee Shop. Τα οποία είναι εμπνευσμένα από ένα ψητοπωλείο της Νέας Υόρκης

Louis Vuitton

Το 2020, η Louis Vuitton άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο, το Le Café V στην Οσάκα της Ιαπωνίας και το δεύτερο στην Ginza.

Η Louis Vuitton άνοιξε ένα αυτόνομο εστιατόριο — που δεν συνδέεται με κάποιο από τα καταστήματά της — στο Saint Tropez το 2022, στη βεράντα του ξενοδοχείου White 1921. Το 2023, ο οίκος μόδας προσέλαβε τον
σεφ Arnaud Donckele ο οποίος έχει τρία αστέρια Michelin και τον ζαχαροπλάστη, Maxime Frédéric, για να ηγηθούν του εστιατορίου.

Επίσης διαθέτει ένα καφέ το Maxime Frédéric, ένα κατάστημα με σοκολάτες στο Παρίσι και ένα κατάστημα εκθέσεων και δώρων.

Dior

Ο οίκος Dior έχει ανοίξει αλυσίδες καφέ ανά την Ευρώπη, αλλά έχει επεκταθεί στις ΗΠΑ και την Ασία έχοντας ένα καφέ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai στην Ιαπωνία. Ο Dior διαθέτει επίσης το μεσογειακό εστιατόριο Dior des Lices στο Saint Tropez.

Στη ναυαρχίδα του στο Παρίσι, βρίσκεται το La Pâtisserie Dior και το εστιατόριο Monsieur Dior. Ο Dior ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του να επεκτείνει το Monsieur Dior στην Ιαπωνία το 2025, με επικεφαλής την Anne-Sophie Pic, την πιο γνωστή γυναίκα σεφ στον κόσμο με τα περισσότερα αστέρια Michelin.

Gucci

Η Gucci άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο, Gucci Osteria, στη Φλωρεντία της Ιταλίας το 2018 σε συνεργασία με τον Massimo Bottura, τον Ιταλό εστιάτορα και σεφ στο Osteria Francescana, ένα εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin που κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Ο ιταλικός οίκος μόδας επεκτάθηκε στο Μπέβερλι Χιλς το 2020, στο Τόκιο και τη Σεούλ. Τα καταστήματα της Φλωρεντίας, του Μπέβερλι Χιλς και του Τόκιο έχουν κερδίσει όλα ένα αστέρι Michelin.

Tiffany & Co.

Η Tiffany & Co. άνοιξε το εστιατόριο Petrossian at Tiffany σε συνεργασία με τη μάρκα χαβιαριού το 2022 στο South Coast Plaza, ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο στην Κόστα Μέσα της Καλιφόρνια.

Η αμερικανική μάρκα πολυτελών κοσμημάτων διαθέτει επίσης το Blue Box Cafe του σεφ Daniel Boulud με αστέρι Michillen, που βρίσκεται στο εμβληματικό κατάστημα Tiffany στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Η μάρκα διαθέτει επίσης The Tiffany Blue Box Cafe στο πολυτελές πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμη: