Ο κόσμος της υψηλής ωρολογοποιίας είναι γεμάτος από μύθους, μερικοί από τους οποίους είναι διασκεδαστικοί, ενώ άλλοι μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες αντιλήψεις όσον αφορά την αγορά και την σωστή χρήση ενός ρολογιού. Σήμερα θα ασχοληθούμε  με μερικούς κοινούς μύθους που ακολουθούν τα ρολόγια.

Δεν μπορείτε να κολυμπήσετε με ένα ρολόι που έχει αντοχή στο νερό στα 100 μέτρα

Οι ενδείξεις που μπορεί να έχει ένα ρολόι όσον αφορά την στεγανότητα είναι στα 100 μέτρα είναι 10 bar = 10 ATM = 100 m = 330Ft. Αυτό σημαινει ότι η αντοχή του είναι για πλύσιμο χεριών, κρύο ντους, κολύμπι, ιστιοπλοΐα, και ήπιες θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητές.
Παραμένει όμως ΑΚΑΤΑΛΗΛΛΟ για κατάδυση.

Τα μηχανικά ρολόγια είναι ακριβό χόμπι

Αυτό το λένε όσοι δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Seiko 5.

Η Rolex κατασκευάζει τα καλύτερα ρολόγια

Τα ρολόγια της Rolex είναι από τα πιο επιθυμητά στην αγορά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον ποιοτικό σχεδιασμό, τη δεξιοτεχνία και τις πολλές καινοτομίες του οίκου όσον αφορά την κατασκευή ρολογιών. Οφείλεται όμως και στο απίστευτο μάρκετινγκ! Παρά το γεγονός ότι τα Rolex είναι ευρέως αναγνωρισμένα ως τα πιο premium ρολόγια, πολλοί άνθρωποι έχουν χαρακτηρίσει τον Patek Phillipe ως τον κορυφαίο οίκο της βιομηχανίας.

Τα ελβετικά ρολόγια είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

Η Ιαπωνία και η Γερμανία κατασκευάζουν πλέον ρολόγια αντίστοιχης ποιότητας, σκεφτείτε για παράδειγμα οίκους όπως η Lange & Söhne και η Grand Seiko.

O κρύσταλλοι από ζαφείρι είναι άθραυστοι

Οι κρύσταλοι από ζαφείρί είναι ανθεκτικοί στις γρατσουνιές.

Δεν μπορείτε να κουρδίσετε ένα αυτόματο ρολόι απο την κορώνα

Είναι απαραίτητο να κουρδίσετε χειροκίνητα το ρολόι σας σε περίπτωση που σταματήσει ή αν δεν το φορέσετε για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του στις περιόδους μειωμένης δραστηριότητας (π.χ. κατά τη διάρκεια του ύπνου). Σε αυτές τις περιπτώσεις, στρέψτε την κορώνα 30 φορές περίπου προς τα εμπρός ή προς τα πίσω ανάλογα με το μοντέλο και στη θέση I. Το σύστημα αυτόματου κουρδίσματος θα διασφαλίζει στη συνέχεια το πλήρες κούρδισμα του μηχανισμού κίνησης, εφόσον φοράτε το ρολόι. Είναι επίσης εφικτό το πλήρες κούρδισμα ενός αυτόματου ρολογιού με το χέρι μέσω της κορώνας κουρδίσματος. Λάβετε ωστόσο υπόψη ότι οι αυτόματοι μηχανισμοί κίνησης διαθέτουν
έναν ολισθαίνοντα σύνδεσμο που αποσυμπλέκει το σύστημα κουρδίσματος (η κορώνα μπορεί τότε να περιστρέφεται επ’ άπειρο), όταν ο μηχανισμός κίνησης είναι πλήρως κουρδισμένος.

Σε γενικές γραμμές, αρκούν 80 στροφές της κορώνας για το πλήρες κούρδισμα των περισσότερων αυτόματων μηχανικών ρολογιών. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτόματου κουρδίσματος ενός μηχανικού μηχανισμού κίνησης εξαρτάται από τις κινήσεις του καρπού του ατόμου που φορά το ρολόι. Μην κουνάτε σκόπιμα το αυτόματο ρολόι σας για να το κουρδίσετε, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προξενήσει ζημιά στο ρολόι.