Το ban από τα social media γύρισε μπούμερανγκ στις τεχνολογικές – Πέφτοντας ο Τραμπ παίρνει μαζί του τον Nasdaq

 

Ο Τραμπ «πέφτει» και παίρνει μαζί του τον Nasdaq

“Did not see that coming”, πρέπει να ήταν οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό του Jack Dorsey, του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Twitter, όταν αντίκρυσε σήμερα το πρωί τη μετοχή της να κατρακυλά περισσότερο από 10% στο άνοιγμα της Wall Street, σβήνοντας πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από τα σχεδόν $41 δισ. κεφαλαιοποίησης.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η οριστική διαγραφή του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter, σε μία άνευ προηγουμένου πράξη λογοκρισίας όπως τη χαρακτήρισαν οι Ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο η κίνηση σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα του κόσμου ανεξαρτήτως παράταξης, με τις ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας να αντιτίθενται στο διαδικτυακό “εξοστρακισμό” του προέδρου των ΗΠΑ. To παράδειγμα του Twitter ακολούθησαν ένας προς ένα όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Google, Youtube, Facebook κλπ), ακόμη και το Spotify! Αν ο Τραμπ θέλει να ακούσει μουσική, θα πρέπει από εδώ κι έπειτα να καταφύγει σε αναλογικά μέσα όπως ραδιόφωνο…

Να παίζει το τρανζίστορ τα αμερικάνικα

Μετά από αυτό άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, αφού η διαγραφή ενός από τους πέντε διασημότερους λογαριασμούς στον κόσμου (ο Τραμπ είχε σχεδόν 90 εκατ. ακολούθους στο Twitter) έστειλε τη μετοχή στα τάρταρα, παρασέρνοντας και τις υπόλοιπες τεχνολογικές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις λεγόμενες FAANG – FB, AMAZN, AAPL, NFLX, GOOGL(ALPHABET).

Το Twitter ρίχνει τον Τραμπ, ο Τραμπ ρίχνει τον Nasdaq...

Tο βαρύ πυροβολικό της αμερικανικής οικονομίας (ίσως και το μόνο αυτή τη στιγμή…), η Big Tech, έριξε τον Nasdaq κατά 1,25% στη ψυχολογική στήριξη των 13.000 μονάδων, με την αυριανή συνεδρίαση να αναμένεται ενδιαφέρουσα, αφού αν διασπάσει καθοδικά ίσως σηματοδότησει τη διόρθωση που όλοι αναμένουν, αλλά ποτέ δεν έρχεται, στη μεγαλύτερη φούσκ…ε θέλω να πω bull market όλων των εποχών. Ενδεχομένως η διαγραφή Τραμπ να ήταν η τέλεια αφορμή για όσους περίμεναν να σορτάρουν τις φουσκωμένες τεχνολογικές.

Επομένως Τζακ-Τραμπ σημειώσατε Χ, για τώρα… Ίσως η σημερινή πτώση να μοιάζει μικρή σε κάποιους -και είναι- ωστόσο δε θα πρέπει να υποτιμάται το ενδεχόμενο ντόμινο στο χώρο των τεχνολογιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές αποτιμήσεις των μετοχών και της Wall Street γενικότερα (αφού πρόκειται για τα μεγαλύτερα “βαρίδια” του S&P 500). Ένα ντόμινο που μπορεί ενεργοποιηθεί από επικείμενες anti-trust έρευνες σε Google, Facebook, Twitter αλλά και το ενδεχόμενο ρεύμα φυγής χρηστών προς τις κρυπτογραφημένες και decentralized πλατφόρμες όπως Telegram, Signal κλπ, οι οποίες είναι pro-privacy (ιδιωτικότητα-ελευθερία του λόγου).

Στο μέτωπο της “πραγματικής” οικονομίας (και λέμε “πραγματικής” διότι μια οικονομία που επιζεί χάρη στις πρέσσες που τυπώνουν μέρα-νύχτα δολάρια δεν είναι υπόδειγμα βίωσιμης ανάπτυξης) ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε μια μεγάλη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα ανέρχεται σύμφωνα με φήμες σε τρία (!) τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης θα μπορούσε να καθυστερήσει εν μέσω της ενδεχόμενης παραπομπής του νυν προέδρου Τραμπ, με την κατηγορία υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει και την επενδυτική διάθεση. Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το άρθρο για την παραπομπή Τραμπ την Τετάρτη 13/1, καθώς ο αντιπρόεδρος Πενς δεν φαίνεται διατεθειμένος να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του προέδρου από τον Λευκό Οίκο.

Πίσω στη Wall Street, οι υπόλοιποι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με ηπιότερες απώλειες, ενώ ο δείκτης φόβου VIX σκαρφάλωσε κατά 7% στις 24,38 μονάδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο DXY πάνω στον οποίον είναι και στραμμένα όλα τα βλέμματα, αφού αυτός είναι που θα καθορίσει όλες τις τάσεις… Το δολάριο φαίνεται να έπιασε πάτο (προς το παρόν) στις 89 μονάδες, κι έκτοτε ανακάμπτει, με το δείκτη αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 90,55 και το ευρώ στο 1,22, ενώ η πίεση συνεχίζεται στα μέταλλα εν μέσω ισχυρότερου δολαρίου.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,29% στις 31.008 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,66% στις 3.799 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,25% στις 13.036 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχώρησε -0,8% στις 13.936 μονάδες.

Το Twitter ρίχνει τον Τραμπ, ο Τραμπ ρίχνει τον Nasdaq...

Μάκρο

Στα εταιρικά νέα η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι το δ.σ. της πρόσθεσε άλλα 2 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η φαρμακευτική εταιρεία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι πλέον η εξουσιοδότησή της για αγορά μετοχών ανέρχεται στα 6,4 δισ. δολάρια.

Η Gilead Sciences αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη κερδών για το σύνολο της χρήσης, λόγω της αύξησης των πωλήσεων του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού ονόματι remdesivir, καθώς τα ποσοστά νοσηλείας ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, εξαιτίας της πιο πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων. Η φαρμακευτική εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη για το 2020 στο εύρος των 6,98 έως 7,08 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 6,25 – 6,60 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ευρώπη, η Easyjet έλαβε νέο πενταετές δάνειο ύψους 1,87 δισ. δολαρίων, μέρος του οποίου είναι εγγυημένο από τη Βρετανία, εκτονώνοντας τις ανησυχίες που υπήρχαν για τη χρηματοδότηση της αεροπορικής εταιρείας καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την ταξιδιωτική κίνηση.

Η Sanofi συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων Kymab σε ένα deal αξίας έως 1,45 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει πρόσβαση σε πειραματικά φάρμακα για φλεγμονώδεις νόσους, αλλά και για καρκίνο. Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία θα αποκτήσει τα παγκόσμια δικαιώματα για το KY1005, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με έναν νέο μηχανισμό δράσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, το οποίο ανέπτυξε η Kymab με έδρα το Cambridge, έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει μια σειρά από ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό και φλεγμονώδεις διαταραχές.

UBS: Η ευρωζώνη οδεύει προς double dip ύφεση – Υποβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ το 2021

Τον κίνδυνο για double dip ύφεση το 2021 στην ευρωζώνη επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2021. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι της τράπεζες επισημαίνουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για συρρίκνωση τόσο το δ’ τρίμηνο του 2020 όσο και το α’ τρίμηνο του 2021 για την οικονομία της ευρωζώνης, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, οι αναλυτές υποβάθμισαν την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021 σε 5% από 6,2% προηγουμένως, ενώ αναβάθμισαν τις προβλέψεις για το 2022 σε 5,4% από 5% προηγουμένως. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η τράπεζες εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2021 και σε 1,3% το 2022, ενώ δεν αποκλείονται προσωρινές άνοδοι.

Oxford Economics: Πρόωρη η επενδυτική ευφορία στην Ευρωζώνη

Πρόωρη χαρακτηρίζει την επενδυτική ευφορία στην Ευρωζώνη η Oxford Economics, με αφορμή την ενίσχυση του δείκτη Sentix. Ο δείκτης Sentix για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο +1,3 από το -2,7 του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για επιστροφή του δείκτη σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά, από το ξέσπασμα της πανδημίας.Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε επίσης στις 33,5 μονάδες.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Τα περιοριστικά μέτρα είναι πιθανό να επεκταθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να μην επηρεάζονται αρνητικά.
Οι αγορές αντλούν εμπιστοσύνη από την έναρξη της διάθεσης εμβολίων και τις προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, η Oxford Economics χαρακτηρίζει πρόωρη την επενδυτική ευφορία, καθώς δεν αποκλείεται να προκύψουν εμπόδια στην ομαλή πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη.
Όπως τονίζουν, θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά και για την πλήρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Του Γιάννη Τσιρογιάννη