Με βάση, πάντως, τα πρώτα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν υπάρχει μια «αισιοδοξία» ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η ύφεση με τα χρήματα που έπεσαν από το κράτος και το click away θα συγκρατηθεί στο 10,5% αλλά βέβαια για φέτος ο πήχης είναι ψηλά καθώς πέρυσι είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4%..
Στο φόντο αυτό κι εν όψει των δύσκολων πρώτων μηνών του έτους η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ξετυλιχθεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να μη γίνει «όνειρο απατηλό» ο στόχος για ανάπτυξη φέτος στο 4,5%.
Άμεσα εντός της εβδομάδας αναμένεται και νέο «πάγωμα» για όσες επιταγές λήγουν για 75 ημέρες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο Mega ως “θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away”
Επίσης προωθείται από τις 19/1 η άμεση εκταμίευση των 1,5 δισ ευρώ από την Επιστρεπτέα 5 Στην περίπτωση, που τελικά δοθεί παράταση, θα είναι για 2 ή 3 ημέρες, καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις.
Παράλληλα καθώς ξεκινάει και η 9η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, αρχίζει η επεξεργασία ενός μέτρου για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, στα πρότυπα του προγράμματος “Γέφυρα” για τους κορωνοϊόπληκτους. Επίσης στο τραπέζι είναι σκέψεις για στοχευμένη στήριξη στην εστίαση, τουρισμό και λιανεμπόριο, αξιοποιώντας το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων που δίνει τη δυνατότητα για εκταμιεύσεις μέχρι 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Σταίκούρας στο Βήμα της Κυριακής θα συνεχιστουν τα προγράμματα αναστολών, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και μέτρα μείωσης φόρων όπως το ΦΠΑ σε μεταφορές αλλά και η επιδότηση ανέργων και ευαπθών ομάδων.