Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε ειρωνικός, θέλοντας να σχολιάσει τα πρωτοφανή επεισόδια που συνέβησαν στο Καπιτώλιο με πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο Ερντογάν δήλωσε «σοκαρισμένος» με «αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ, το αποκαλούμενο λίκνο της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας «έχει πραγματικά σοκάρει όλη την ανθρωπότητα», όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Μάλιστα, εμφανίστηκε να ανησυχεί για την κατάσταση στις ΗΠΑ, λέγοντας «ελπίζω η μετάβαση της προεδρίας στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου να γίνει τόσο ήρεμα όσο λέει ο Τραμπ στη δήλωσή του».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια των ταραχών, και ευχήθηκε ανάρρωση στους τραυματίες.

Διακριτικά ειρωνική, και ίσων αποστάσεων, μπορεί να χαρακτηριστεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας την Πέμπτη. Η Άγκυρα δεν καταδίκασε την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, κρατώντας ίσες αποστάσεις, αλλά προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη σε «αυτοσυγκράτηση» και ζήτησε από τους Τούρκους υπηκόους «να προσέχουν».