Η τεχνολογική επανάσταση σε επίπεδο τραπεζικών υπηρεσιών αφ ενός και η πανδημία αφ ετέρου άλλαξαν τις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων.
Πλέον προτιμούν σε ποσοστό πάνω από 50% να συναλλάσσονται μέσω των εναλλακτικών δικτύων, με τα νέα «έξυπνα» ΑΤΜs να πρωταγωνιστούν και να πληρώνουν για τις αγορές τους ανέπαφα, χρησιμοποιώντας τις cash card στα POS.
Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια επενδύουν σημαντικά ποσά για την ψηφιακή αναβάθμιση τους καθώς όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη «το μέλλον είναι digital». Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας με τους καταναλωτές να στρέφονται στο internet, phone, mobile banking για να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους, ενώ ταχύτατα αυξάνεται και ο ρυθμός αγορών μέσω του διαδικτύου.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα της εταιρείας τεχνολογίας Printec, την οποία διεξήγαγε σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στην αύξηση χρήσης EFT-POS.
Σύμφωνα με την έρευνα τα τερματικά POS σημείωσαν αύξηση 38% το διάστημα 2017 -2019, με τον αριθμό ανά εκατομμύριο κατοίκων να εκτοξεύεται από 50.741 το 2017, σε 70.007 POS το 2019. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Αλβανία (+53%) και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Τσεχία (+47%). Στο σύνολο των 14 χωρών καταγράφεται άνοδος 27% την περίοδο 2017-201), ποσοστό που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 400.000 τερματικά POS.
Ανοδικά κινείται και το πλήθος των ATMs που αντιστοιχεί ανά εκατομμύριο κατοίκων, και διαμορφώνεται στα 533 το 2019.
Στο τέλος του 2016 στην επικράτεια υπήρχαν 5.313 ΑΤΜ και στο τέλος του 2019 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στα 5.854 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Και καθώς οδεύουμε ολοταχώς σε μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων τα ΑΤΜ θα εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των πληρωμών και των τραπεζικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την έρευνα της Printec, στα τραπεζικά καταστήματα του μέλλοντος, στόχος είναι να πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές ρουτίνας στις ζώνες 24ωρης self-service λειτουργίας ( ο πελάτης πραγματοποιεί μόνος του τις συναλλαγές του) και στα ΑΤΜ υποβοηθούμενης self-service λειτουργίας, ενώ οι συναλλαγές που προσδίδουν υψηλή αξία στις τράπεζες θα πραγματοποιούνται στη ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα και μειώνεται στο πορτοφόλι μας το φυσικό χρήμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2019 ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 8,1% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 98 δισεκατομμύρια συναλλαγές- σε σύγκριση με το 2018. Ακόμη, εκδόθηκαν 572 εκατομμύρια νέες κάρτες πληρωμών (+5,5%).
Η πανδημία δε οδήγησε το 80% των καταναλωτών (σύμφωνα με μελέτη της Mastercard) να χρησιμοποιεί πλέον ανέπαφους τρόπους πληρωμών αναφέροντας την ασφάλεια και την καθαριότητα ως βασικούς παράγοντες αυτής της τάσης.
Οι εξελίξεις λοιπόν στο κομμάτι των ψηφιακών και ανέπαφων συναλλαγών «τρέχουν» και λόγω της πανδημίας εδραιώνεται μία νέα τάση, με τους πελάτες να στρέφονται στα εναλλακτικά δίκτυα και να αναζητούν από τις τράπεζες παροχή υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα και με ελάχιστο ή καθόλου κόστος.