«Πολλά από όσα συνέβησαν φέτος, αν τα διάβαζα σε μυθιστόρημα, θα έλεγα ότι είχε κάπως υπερβολική πλοκή». Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Simon & Schuster, Jonathan Karp, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η εκδοτική βιομηχανία το 2020.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press, συνοψίζοντας τη φετινή χρονιά για την εκδοτική βιομηχανία, η πανδημία έβαλε τέλος στη δεκαετή ανάπτυξη των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και απείλησε σοβαρά πολλά από αυτά, οδήγησε στην αναβολή της κυκλοφορίας πολλών νέων βιβλίων, καθώς και στη ματαίωση της διεξαγωγής εκθέσεων βιβλίου ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, τα βιβλία άντεξαν περισσότερο από άλλες βιομηχανίες, όπως αυτή του κινηματογράφου, αλλά και του θεάτρου και της μουσικής (ζωντανές συναυλίες) που ήρθαν αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα.

«Οι δύο βασικές παρατηρήσεις μου από το 2020 είναι ότι τα βιβλία είναι ανθεκτικά και ότι η βιομηχανία έχει επιδείξει την προθυμία να κάνει θετικές κινήσεις προς μια καθολική αλλαγή», δήλωσε η Lisa Lucas, εκτελεστική διευθύντρια του National Book Foundation των ΗΠΑ.