Γυναίκες σύμβολα, γυναίκες μούσες, που τιμήθηκαν και τιμώνται παντοιοτρόπως. Η μόδα, την οποία διακόνησαν με τον δικό τους διαχρονικά κλασικό τρόπο, τις απαθανάτισε βαφτίζοντας τσάντες με το όνομά τους. Αυτές είναι η ιστορίες τους. 

Birkin όπως Jane Birkin

Jane Birkin (née en 1946), actrice et chanteuse anglaise. Paris, 1968. Photographie de Georges Kelaïditès (1932-2015).


Μοιάζει σχεδόν σαν ανέκδοτο ότι αυτή η πολύτιμη τσάντα των δεκάδων χιλιάδων ευρώ δημιουργήθηκε σε μια πτήση Παρίσι – Λονδίνο. Είναι 1984 και η ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν κάθεται δίπλα στον πρόεδρο του Hermès, Jean-Louis Dumas. Μετά τις πρώτες συστάσεις, η Βρετανίδα θεά του παραπονιέται πως δεν βρίσκει έναν σάκο που να είναι κατάλληλος για μια νεαρή μητέρα με δύο παιδιά. Γι’ αυτό και δεν αποχωρίζεται το ψάθινο καλάθι της (ήταν σαν αυτά με τα οποία οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας πήγαιναν στη θάλασσα τη δεκαετία του ’70). Ο Dumas βγάζει το σημειωματάριό του και σχεδιάζει επιτόπου μια ορθογώνια ευρύχωρη τσάντα, η οποία περιλαμβάνει και θήκη για μπιμπερό. Και εγένετο Birkin, αυτό το άπιαστο όνειρο. Υστερόγραφο: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και για μια εικοσαετία η Τζέιν Μπίρκιν δεν έβγαλε ποτέ το ψάθινο καλάθι της από το χέρι της. Έλεος κάπου δηλαδή! Ώσπου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο πρώην σύζυγός της Jacques Doillon -ίσως γιατί θέλησε να πάρει εκδίκηση για τη «χυλόπιτα», ίσως γιατί βαρέθηκε να τη βλέπει με την καλαθούνα- έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητό του και τσαλαπάτησε το λατρεμένο αξεσουάρ της κάποτε αγαπημένης του. Επί τούτου! Στις χιλιάδες -είτε επίσημες είτε παπαρατσικές- φωτογραφίες δε θα δεις την Τζέιν Μπίρκιν με μια κανονική τσάντα, με ένα clutch, έστω με ένα backpack. Είτε θα κρατάει ξέχειλες τσαντάρες είτε θα έχει τα χέρια στις τσέπες. 

Η Lady Dior της Lady D

Από το 1995 που τη σχεδίασε ο Τζιανφράνκο Φερέ μέχρι σήμερα, ολοφάνερα αντέχει στον χρόνο και ανανεώνεται με παραπλήσια μοντέλα της. Η Chouchou, «η αγαπημένη», όπως ήταν το κωδικό της όνομα το 1995, συνδύαζε το σύγχρονο πνεύμα της εποχής με τις ιστορικές αναφορές: το εμβληματικό καπιτονέ στο μπροστινό τμήμα της τσάντας παρέπεμπε στις πολυθρόνες που χρησιμοποιούσε ο Οίκος στα σόου, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν εμπνευσμένες από τα έπιπλα του Ναπολέοντα. Σύντομα έγινε το απαραίτητο αξεσουάρ κάθε it girl. Ώσπου η Μπερναντέτ Σιράκ, κάποτε Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, χάρισε μία στην Νταϊάνα Σπένσερ. Η πριγκίπισσα λάτρεψε την τσάντα, την παράγγειλε σε όλα τα διαθέσιμα χρώματα, την κράτησε σε άπειρες δημόσιες εμφανίσεις της και άλλαξε το όνομα και την ιστορία της. Και έτσι η Chouchou έγινε η πλέον διάσημη Lady Dior.

Jackie όπως Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Η τσάντα πρωτοπαρουσιάστηκε τη δεκαετία του ’50 με το όνομα Fifties Constance. Το 1961 Πρώτη Κυρία της Αμερικής έγινε η Τζάκι Κένεντι και, όταν φωτογραφήθηκε με το αξεσουάρ του Gucci, ο Οίκος αποφάσισε να την μετονομάσει προς τιμήν της. Η Τζάκι, ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons των δεκαετιών ’60 και ’70, αγάπησε τον boho μινιμαλισμό της τσάντας, την έκανε βασικό αξεσουάρ της γκαρνταρόμπας της και δεν την αποχωρίστηκε ποτέ στις δημόσιες εμφανίσεις της. 

Η Hermès Kelly της Grace Kelly

Η ιστορία αναφέρει ως δημιουργό της κυρίως τον Robert Dumas, όμως η τσάντα έχει παρελθόν. Ο Dumas, που ευθύνεται και για την Birkin (δες παραπάνω), ήταν γαμπρός του Émile Hermès. Ο Émile τα πήγαινε εξαιρετικά καλά με τον γαμπρό του, τον οποίο έφερε στην επιχείρηση και του έδωσε ελευθερία κινήσεων. Όταν πέθανε το 1951, στην κεφαλή του Οίκου ανέβηκε ο Robert Dumas. Η τσάντα Kelly προϋπήρχε του Dumas, αλλά χωρίς όνομα.

Την εμπνεύστηκε ο Hermès το 1892 και απευθυνόταν σε όσες ασχολούνταν με τα άλογα: ήταν τεράστια ώστε μέσα της να χωρούν μπότες, λουριά, καπίστρια, όλα τα χρειαζούμενα για τους στάβλους. Το 1923 την τροποποίησε για χάρη της Τζούλι Μπουγκάτι, σύζυγο του κατασκευαστή αυτοκινήτων Ετόρε Μπουγκάτι, και την ονόμασε Torpedo N°1. Το 1930, την πιάνει στα χέρια του ο Dumas. Πρώτη του δουλειά είναι να τη μικρύνει για να είναι πιο εύχρηστη και να της αλλάξει όνομα: Sac à Depèches. Και μετά η τσάντα βρίσκει την ησυχία της για 20 χρόνια, ώσπου το 1955 η αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέις Κέλι μπαίνει στην μπουτίκ του Hermes και αγοράζει μια Sac à Depèches.

Έναν χρόνο αργότερα η Γκρέις φωτογραφίζεται με τον αρραβωνιαστικό της, τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό. Κρατά την τσάντα μπροστά από την κοιλιά της για να κρύψει το γεγονός ότι είναι έγκυος (στην Καρολίνα). Το Time δημοσιεύει το ενσταντανέ, το οποίο αναπαράγεται στη συνέχεια σε εκατοντάδες εξώφυλλα περιοδικών. Είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον Οίκο, και μάλιστα τζάμπα. Ακολουθεί φρενίτιδα. Γυναίκες ξεροσταλιάζουν στις μπουτίκ του Hermes ζητώντας να αποκτήσουν μια «τσάντα Kelly». Γυναίκες ξεροσταλιάζουν και σήμερα για μια «τσάντα Kelly». Η λίστα αναμονής αγγίζει τα έξι χρόνια! Η τιμή της ξεκινά από τα 7.000 δολάρια και φτάνει στα 50.000.

Η Amal Clooney και η Ballin Amal


Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα των κλασικών τσαντών. Η ιταλική εταιρεία Ballin αναγνωρίζοντας στην Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ ποιότητες style icon, έδωσε το όνομά της σε μια δερμάτινη tote bag. Είναι ευρύχωρη ώστε η Αμάλ και όλες οι πολυάσχολες γυναίκες να πηγαίνουν στο γραφείο με μια τσάντα που χωράει τα πάντα όλα.

Διαβάστε περισσότερα