Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα σχετικά με τη διατροφή σας είναι να τρώτε υγιεινά φαγητά που δεν σας προσθέτουν πόντους και κιλά, αλλά σας δίνουν ενέργεια, δύναμη και καλή διάθεση. Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να ωφελήσουν την ευημερία και καλό θα ήταν να μη λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας.

  • Μήλα
    Τα μήλα είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης. Τα φρέσκα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C – ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σχηματισμό του συνδετικού ιστού του κολλαγόνου, διατηρεί τα τριχοειδή αγγεία και τα άλλα αιμοφόρα αγγεία υγιή, ενώ βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, ένα μήλο την ημέρα, δεν κάνει πέρα μόνο το γιατρό αλλά και τις αλλεργίες, ειδικά αν τρώγεται με τη φλούδα του.
  • Σολομός
    Αν αισθάνεστε πεσμένοι τον τελευταίο καιρό, ίσως πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τον πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σολομό, καθώς έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι τα λιπαρά ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση των ασθενών με κατάθλιψη. Εκτός από σολομό βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε και τόνο ή άλλα λιπαρά ψάρια.
  • Κόκκινα φασόλια
    Τα κόκκινα φασόλια, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μικρών κόκκινων φασολιών όσο και των σκούρων κόκκινων φασολιών, αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και καλίου. Είναι επίσης εξαιρετική, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών. Τα κόκκινα φασόλια περιέχουν επίσης φυτοχημικά θρεπτικά συστατικά.
  • Αμύγδαλα
    Αυτοί οι ξηροί καρποί σε σχήμα δακρύων περιέχουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, μια μερίδα (περίπου επτά αμύγδαλα) έχει περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο είδος ξηρών καρπών – 22 χιλιοστόγραμμα). Μια μερίδα παρέχει επίσης σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε. Και κάνει καλό και στην καρδιά. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στα αμύγδαλα είναι μονοακόρεστο λίπος, ένα υγιεινό είδος λίπους που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
  • Σπανάκι
    Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και σε φυλλικό οξύ. Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου. Τα φυτικά συστατικά του μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα καροτενοειδή που περιέχονται στο σπανάκι -λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο- λειτουργούν επίσης προστατευτικά ενάντια στις ασθένειες της όρασης που έρχονται ως αποτέλεσμα της ηλικίας, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η νυχτερινή τύφλωση, καθώς και ενάντια στις καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.