Σφοδρό είναι το κύμα καύσωνα που σαρώνει όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες και θα συνεχίσει μέχρι και την Πέμπτη 13/6.
Η θερμοκρασία από την Τρίτη σταδιακά ανεβαίνει, ξεπερνώντας τους 41 βαθμούς Κελσίου και φτάνοντας ακόμη και τους 43.
Το καυτό τριήμερο ξεκίνησε την Τρίτη και θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Έτσι, υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Καύσωνας: 5 tips για να προφυλαχθούμε
Η Σταματούλα Τσικρικά συμβουλεύει:
«Να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα κυρίως τις μεσημβρινές ώρες αλλά και τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις άσκοπες μετακινήσεις, θα πρέπει ο πληθυσμός να παραμένει σε κλιματιζόμενους χώρους, να είμαστε καλά ενυδατωμένοι».
Ενώ σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα θερμικής καταπληξίας θα πρέπει άμεσα να μετακινηθεί σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας ή να επικοινώνησε με γιατρό.
Επίσης η ειδικός επεσήμανε κατά την περίοδο του καύσωνα «να προτιμούμε στην διατροφή μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά».
Kαύσωνας: Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
Το αποτύπωμα των ακραίων καιρικών συνθηκών στην υγεία των πολιτών είναι βαθύ.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Σύμφωνα με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, ορισμένα περιστατικά μπορεί να μην παραπέμπουν απευθείας στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά να οφείλονται στη ζέστη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις υψηλές θερμοκρασίες περισσότερο κινδυνεύουν:
- ηλικιωμένοι,
- μωρά και μικρά παιδιά,
- έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες,
- άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα,
- άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον,
- άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.),
- άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο),
- άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Διαβάστε ακόμη
- Καιρός σήμερα: Ασφυκτικό «κοκτέιλ» ζέστης και σκόνης – Πού θα δούμε 43άρια
- Χάλι Μπέρι: Βίντεο με τη στυλίστρια της που προσπαθεί να τη βοηθήσει να ξεντυθεί
- Coldplay: Viral βίντεο στο TikTok δείχνει πώς φαινόταν η συναυλία τους μέσα από αεροπλάνο
- Μαριάννα Κιμούλη: Ποια είναι η ταλαντούχα «Ψυχοκόρη», πώς είναι η σχέση με τον πατέρα της