Η Anne Lester, πρώην υπεύθυνη για τις λύσεις συνταξιοδότησης της JP Morgan Asset Management, εντοπίζει τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι 30άρηδες στη διαχείριση των οικονομικών τους.
Δεν έχουν ένα λογαριασμό για έκτακτες ανάγκες
Ιδανικά, καθένας θα πρέπει να έχει έναν τέτοιο λογαριασμό, που θα πρέπει να μπορεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσής του ατόμου για 3-6 μήνες, στην περίπτωση μιας απόλυσης ή έκτακτων ιατρικών εξόδων. Είναι καλύτερο τα χρήματα αυτά να έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο αποταμιευτικό και όχι επενδυτικό λογαριασμό, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα, χωρίς να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Δεν είναι αρκετά ασφαλισμένοι
Πολλοί δεν θέλουν να κάνουν ασφάλεια γιατί δεν τους αρέσει η ιδέα να πληρώνουν για κάτι που ελπίζουν να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ. Όμως, μία ιατρική ανάγκη ή ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξουν εντελώς την οικονομική τροχιά και κατάσταση κάποιου.
Πληρώνουν μόνο την ελάχιστη καταβολή σε χρέη υψηλών επιτοκίων
Εάν έχετε χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει πάντα να πληρώνετε όσο περισσότερα μπορείτε σε αυτά, δίνοντάς τους προτεραιότητα έναντι χρεών με πιο χαμηλά επιτόκια (όπως π.χ. στεγαστικά δάνεια ή δάνεια αυτοκινήτου κτλ). Μάλιστα έχει ένα νόημα να δίνετε μόνο την ελάχιστη καταβολή σε αυτά τα δάνεια χαμηλού επιτοκίου μέχρι να μπορέσετε να απαλλαγείτε εντελώς από χρέη προς πιστωτικές κάρτες.
Αγοράζουν πολύ ακριβά σπίτια για τα οικονομικά τους δεδομένα
Με τις τιμές των ακινήτων να έχουν ανέβει σε όλο τον κόσμο, πολλοί καταλήγουν να παίρνουν μεγαλύτερα στεγαστικά δάνεια από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν. Όμως, κανείς πρέπει να συνυπολογίζει και τα έξοδα που θα προκύψουν όταν έχει το δικό του σπίτι, όπως έκτακτες επισκευές κτλ.
Δεν αποταμιεύουν για την σύνταξή τους
Όταν είσαι 30, η σύνταξη μοιάζει σαν κάτι πολύ μακρινό. Όμως, κάθε επένδυση που κάνει κάποιος σε αυτή την ηλικία, έχει 10 ή 20 επιπλέον χρόνια για να αποδώσει, σε σχέση με εκείνες που θα γίνουν στα 40 ή στα 50, όταν οι περισσότεροι αρχίζουν να σκέφτονται τη συνταξιοδότησή τους.