Εγκρίθηκε ομόφωνα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων κατά την 6η διαδοχική συνεδρίαση της επιτροπής καθοδήγησης για το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών λυμάτων για τους οικισμούς της χώρας, που πραγματοποιήθηκε  -μέσω τηλεδιάσκεψης- υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου.

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Λυμάτων αποτελεί ουσιαστικά το ενοποιημένο σύνολο και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων Λυμάτων της χώρας. Σήμερα οι οικισμοί σε μη συμμόρφωση είναι 269 -έναντι 213 που βρίσκονται σε συμμόρφωση, με τις ανάγκες χρηματοδότησης να αγγίζουν συνολικά τα 3,25 δισεκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πόροι θα καλυφθούν κυρίως από το τρέχον ΕΣΠΑ καθώς και από το νέο της περιόδου 2021-2027.

Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Λυμάτων προβλέπει:

α) Να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες στους 38 οικισμούς που δεν έχουν μελέτες. Σε όλη τη χώρα αυτό προβλέπεται να γίνει το 2021, ενώ κάποιοι οικισμοί της Αττικής αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες τους το 2022.

β) Να ολοκληρωθούν εντός του 2021 οι μετρήσεις στους 26 οικισμούς που δεν έχουν πλήρεις μετρήσεις.

γ) Να υποβληθούν για χρηματοδότηση τα έργα για τη δημιουργία υποδομών στους 25 οικισμούς που οι εγκαταστάσεις τους παρουσιάζουν προβλήματα, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ώστε εντός του 2021 να έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

δ) Να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις σε έργα διαχείρισης λυμάτων που έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους. Υπάρχουν περίπου 25 μεγάλα έργα που ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί, παρότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους.

Επίσης, για τους μικρότερους οικισμούς, από 2.000 κατοίκους και κάτω, προγραμματίζεται να συνταχθεί θνικό σχέδιο, εντός του α’ εξαμήνου 2021, με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν τουριστική επιβάρυνση το καλοκαίρι καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, ώστε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των λυμάτων τους.

Υπογραμμίζεται ότι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργικότητα των υποδομών στη διαχείριση των αστικών λυμάτων θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής καθοδήγησης για το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών λυμάτων για τους οικισμούς της χώρας συμμετείχαν: Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, Γιώργος Ζερβός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός -ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος- ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης -ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ- και ο Πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της DG Regio για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Carstern Rasmussen και ο αναπληρωτής του, Παναγιώτης Θάνου, εκπρόσωποι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ καθώς η τεχνική γραμματεία λυμάτων, που έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχεδίου.

Ο Μανώλης Γραφάκος, για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Λυμάτων δήλωσε:

«Επιχειρούμε οργανωμένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη εικόνα του 56% των οικισμών στη χώρα που δεν διαθέτει σύγχρονη διαχείριση λυμάτων. Επιχειρούμε να επιλύσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα από το 2005. 15 χρόνια μετά, αποτελεί υποχρέωσή μας να αλλάξουμε σελίδα!»