Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε η Mohegan Gaming & Enterntainment, να επενδύσει στην Ελλάδα ανέπτυξη ο κ. Μάριος Κοντομέρκος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC) στη χώρα, στο Ελληνικό.

Αρχικά ο κ. Κοντομέρκος ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, ο οποίος στην τοποθέτησή του τον καλωσόρισε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι μαζί θα χτίσουν ένα έργο σημαντικό, το οποίο θα αλλάξει το μέλλον όχι μόνο της Αθήνας και της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ο κ. Κοντομέρκος  αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα συγκροτήματα ψυχαγωγίας της Mohegan Gaming & Entertainment τα οποία βρίσκονται σε δέκα σημεία σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, και διαθέτουν χαρακτηριστικά που είναι θεμελιώδη για την επιτυχία ενός resort σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

«Η Ελλάδα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που μας κάνουν να πιστεύουμε στη βιωσιμότητα του έργου αυτού», είπε. «Διαθέτει το προνόμιο του εύκρατου κλίματος όλο τον χρόνο, βρίσκεται σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα, ηλιόλουστη, δίπλα στη θάλασσα και με ωραία ατμόσφαιρα.

Στην πρωτεύουσα ζουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 19 χώρες βρίσκονται σε απόσταση 2 ωρών με αεροπλάνο. Έχετε ξεχωριστό πολιτισμό και ιστορία, και μοναδική κουλτούρα στη γαστρονομία και την ψυχαγωγία, που ήδη προσελκύει 30 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο στη χώρα.

Επίσης υπάρχουν υποδομές και συστήματα μεταφοράς που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλους αριθμούς ταξιδιωτών. Επιπλέον, έχετε εργατικό δυναμικό καλλιεργημένο, σοβαρό και αφοσιωμένο στη φιλοξενία, με εμπειρία στη διαχείριση των ξένων επισκεπτών».

Ως προς την οπτική του ξένου επενδυτή, ο κ. Κοντομέρκος πρόσθεσε: «Βλέπω μια δυνατή και αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, καθώς και ένα πολιτικό κλίμα πολύ φιλικό απέναντι στις επιχειρήσεις, που επιβεβαιώνει την εμπειρία μας τον τελευταίο χρόνο. Έχουμε κοινή επιχειρηματική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή επωφελείται από ένα βελτιούμενο επιχειρηματικό προφίλ – όπως φαίνεται από την αναβάθμιση από την Moody’s.

Και ίσως το πιο σημαντικό, για έναν ξένο επενδυτή, βλέπουμε διαφάνεια στο κράτος δικαίου. Είδαμε την κυβέρνηση και την ΕΕΕΠ να διενεργούν έναν περίπλοκο διαγωνισμό με δίκαιο και διαφανή τρόπο, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου. Για έναν ξένο επενδυτή που σκέφτεται ως προορισμό την Ελλάδα, όσα ανέφερα είναι θεμελιώδη και δημιουργούν εμπιστοσύνη. Αν όλα αυτά συνεχιστούν, έτσι όπως πιστεύω ότι θα συμβεί, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι επενδυτές».

Στην ερώτηση αν η Mohegan ενδιαφέρεται για περισσότερες παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Κοντομέρκος είπε ότι «Το Inspire Athens βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, επειδή αγαπάμε την Ελλάδα, καθώς και για όλους τους λόγους που προανέφερα, θα ήταν ανόητο να μην λάβουμε υπόψη μας άλλες ευκαιρίες στη χώρα. Έχουμε όμως ένα μεγάλο έργο μπροστά μας να παραδώσουμε και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».