Δεν χωρεί αμφιβολία ότι εισερχόμαστε σε ένα καυτό χρονικό διάστημα 45 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων καθορίζονται μείζονος σημασίας ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά στην οικονομία, στον τουρισμό, στην πανδημία, στον ανασχηματισμό αλλά και στα ελληνοτουρκικά!

Και σε κάθε περίπτωση η έκβαση των κυρίαρχων αυτών θεμάτων δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων και προαναγγέλλει αποφάσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες!

Τουρισμός, πανδημία, μεγάλες ξένες αγορές 

Κατ’ αρχάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η έκβαση της πανδημίας και η συνάρτησή της με τον τουρισμό. Κρίσιμο ζήτημα επομένως αποτελεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού και το εάν θα ανοίξουν ή όχι οι μεγάλες τουριστικές αγορές για τη χώρα μας όπως Γερμανία και Βρετανία.

Μέχρι στιγμής το σχέδιο δεν έχει επιτευχθεί βάσει των δεσμεύσεων Θεοχάρη αλλά και λόγω της στάσης που κρατά ακόμη η Βρετανία ως προς τη χώρα μας!

Ο ανασχηματισμός και η ψηφοφορία για τη Β. Μακεδονία 

Δύο ακόμη ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα είναι πρώτον εάν θα πραγματοποιηθεί δομικός ανασχηματισμός, στις 7 Ιουλίου όπως φημολογείται με αφορμή τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης, και δεύτερον η έκβαση της ψηφοφορίας στην κύρωση των νόμων για τη Βόρεια Μακεδονία. Εάν θα υπάρξουν, δηλαδή, διαρροές και σε ποια έκταση. Και εάν θα προκαλέσουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

Η bad bank, η δημοσιονομική προσαρμογή, το αναπτυξιακό ταμείο 

Στον τομέα της οικονομίας τρία ζητήματα θεωρούνται την ώρα τούτη κρίσιμα!

1. Η επανάκαμψη της ενεργοποίησης της bad bank, ζήτημα που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος που βρήκε συμπαραστάτη το ΔΝΤ μέσα από την τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του για την εθνική οικονομία. Ένα θέμα το οποίο προκαλεί πονοκεφάλους καθώς δεν το επιθυμούν μέχρι στιγμής ούτε οι συστημικές τράπεζες ούτε η κυβέρνηση.

2. Η δυνατότητα ή όχι της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα και να συνεχιστεί η επεκτατική πολιτική, καθώς και το εάν θα επιβληθεί δημοσιονομική προσαρμογή για το 2022. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα υπάρξει. Οπότε όλα βαίνουν καλώς!

3. Η έλευση των πρώτων χρηματοδοτήσεων, ύψους 6 δισ. ευρώ, από το Αναπτυξιακό Ταμείο.

Τα ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν και Μπάιντεν!

Τέλος, κατά τη διάρκεια του καθοριστικού 45ημέρου εμπεριέχονται κρίσιμες εξελίξεις όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά γεωπολιτικά ζητήματα. Υπό αυτή την έννοια μεγάλης σημασίας θεωρείται το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ μείζονος σημασίας είναι αναμφίβολα η προσπάθεια που συντελείται ούτως ώστε να υπάρξει ραντεβού Μητσοτάκη – Μπάιντεν!

Οι πληροφορίες λένε πως σημαντικό ρόλο όσον αφορά στο ραντεβού και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα διαδραματίσει η έκβαση της προμήθειας για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πληροφορίες λένε πως το θέμα έχει κλείσει υπέρ των Αμερικανών και ήδη η Lockheed φέρεται να κάνει λόμπινγκ στην Ουάσινγκτον υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και προσπαθεί να φιξάρει το ραντεβού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ!