Μια παγκόσμια τάση που αποκτά μέρα με τη μέρα φανατικούς οπαδούς είναι η κατηγορία των super drinks. Έτσι λοιπόν από τις υπερτροφές περάσαμε πλέον στα υπερποτά. Τα ποτά εκείνα που μας προσφέρουν απόλαυση αλλά και ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με θρεπτικές ουσίες. Τρία νέα εναλλακτικά «αναψυκτικά» μάλιστα που ανήκουν στην κατηγορία των super drinks κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Βασικό τους συστατικό είναι η kombucha. Με τα εδώδιμα και πόσιμα προϊόντα ζύμωσης να κερδίζουν έδαφος, αυτό το ελαφρώς ανθρακούχο ποτό που έχει ως βάση τσάι που έχει υποστεί ζύμωση ανεβαίνει σε πωλήσεις και φιγουράρει στις λίστες με τα διεθνή γευστικά trends. Η kombucha άλλωστε είναι γνωστό ότι συμπεριλαμβάνεται στις προτιμήσεις διάσημων οπαδών της υγιεινής διατροφής όπως είναι η Μαντόνα, ο Ορλάντο Μπλουμ και η Γκουίνεθ Πάλτροου.

Η τεχνική για την παρασκευή της kombucha, που συγκαταλέγεται στα ροφήματα με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ παλιά. Ο ζυμομύκητας που αναπτύσσεται στο διάλυμα τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια μαγιάς κρύβει πίσω του μια ιστορία 2.000 χρόνων που ξεκίνησε στην Κίνα (αν και την πατρότητα διεκδικεί και η Ιαπωνία), όπου θεωρείτο φυσικό γιατρικό. Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του Δρόμου του τσαγιού, αλλά η φήμη του ποτού εκτοξεύθηκε σχετικά πρόσφατα. Κάποιοι φτιάχνουν αυτό το ιδιαίτερο «τσάι»- ζωντανό οργανισμό στο σπίτι κλείνοντας σε γυάλινα βάζα τον ζυμομύκητα που μοιάζει με μανιτάρι και «ταΐζοντας» τον σε τακτική βάση, αλλά μια που κυκλοφορούν εμφιαλωμένες εκδοχές του ποτού δεν είναι απαραίτητο να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία.

Πρώτα στη λίστα με τις επιλογές σε kombucha είναι τα Vigo, τα οποία έχουν ως βάση λευκό και μαύρο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και εκχυλίσματα φρούτων και δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα εναλλακτικά αυτά αναψυκτικά, μόλις κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Είναι πλούσια σε προβιοτικά και βιταμίνες (Β6, Β12, νιασίνη, βιοτίνη), συστατικά που θεωρείται ότι υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα, βελτιώνουν το μεταβολισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και χαρίζουν ενέργεια κι ευεξία.

Σε καταστήματα τροφίμων και ποτών θα συναντήσετε το Vigo Original και δύο ακόμη παραλλαγές, που έχουν κι εκείνες τη χαρακτηριστική γεύση της kombucha, schisandra, ένα κινέζικο φρούτο που λέγεται και «φρούτο των πέντε γεύσεων» και με μούρα acai που είναι πιο ευκολόπιοτες για κάποιον που δοκιμάζει κάτι ανάλογο για πρώτη φορά. Και οι οι τρεις εκδοχές είναι vegan και δεν περιέχουν γλουτένη, GMO (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), σόγια, χρωστικές και συντηρητικά.
Μάθετε περισσότερα εδώ