Εικόνες χάους επικρατούν τις τελευταίες ώρες τόσο στα Τίρανα όσο και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας για την εν ψυχρώ δολοφονία νεαρού άνδρα από την αστυνομία.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν ένας 25χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργούσαν για τους περιορισμούς κυκλοφορίας που έχει θέσει και η Αλβανία για τον κορωνοϊό.

Στην περιοχή Laprakë των Τιράνων ο άτυχος άνδρας τράπηκε σε φυγή όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν να σταματήσει καθώς η ώρα που κυκλοφορούσε δεν επιτρεπόταν λόγω απαγόρευσης.

Το περιστατικό συνέβη 100 μέτρα από το σπίτι του ενώ το θύμα φέρεται να ήταν άοπλο.

Η αστυνομία υποστηρίζει πως το θύμα «έτρεξε, κρατώντας ένα σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο προς τον αστυνομικό», ενώ «μετά την επιθεώρηση της γύρω περιοχής, βρέθηκε στο σημείο ένα πυροβόλο όπλο που οι αρχές κάνουν λόγο πως ανήκε στον 25χρονο».

Το περιστατικό αστυνομικής βίας έχει προκαλέσει την οργή των Αλβανών με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας, πετώντας πέτρες και φωνάζοντας συνθήματα.

Πολύωρες συγκρούσεις μαίνονταν μεταξύ πολιτών και αστυνομικών και οι δρόμοι θύμιζαν πεδίο μάχης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, το δημαρχείο των Τιράνων και άλλα κύρια κυβερνητικά κτίρια ενώ όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από τις συγκρούσεις εννέα αστυνομικοί, ένας διαδηλωτής και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν.

Μετά τον θάνατο του νεαρού ο αξιωματικός ο οποίος τον πυροβόλησε συνελήφθη κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην Αλβανία έχει εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις ώστε να παραιτηθεί.