Το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους και αυτό δεν είναι καινούργιο γεγονός.

Για όλες τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας εκεί έξω, σπίτι σημαίνει κόλαση. Με την πανδημία και το lockdown αυτή η κόλαση γίνεται αναπόφευκτη και οι αριθμοί από την προηγούμενη καραντίνα αποδεικνύουν πως τα περιστατικά βίας, μέσα σε οικογένειες, αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίας Συρεγγέλα (Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών αυξήθηκαν δραματικά.

«Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», δήλωσε.

Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πρακτικά τετραπλασιάστηκαν, αλλά το «καμία μόνη» δεν είναι ψέμα. Χθες, ξαφνικά οι χρήστες του Instagram, άρχισαν να αναπαράγουν μια εικόνα που προέτρεπε όποια δε μπορεί να τηλεφωνήσει και να καταγγείλει τη βία που υφίστανται σπίτι της, να πάει στο φαρμακείο.

Με τη Μάσκα 19 τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων, τα οποία δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν απευθείας με τις αρμόδιες αρχές, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια στα φαρμακεία.

Για κάθε θύμα που λόγω της συνεχούς συνύπαρξης με το θύτη του δε μπορεί να καλέσει βοήθεια, υπάρχει ένας φαρμακοποιός, που μπορεί να δώσει τη βοήθειά του. Αρκεί το θύμα να μπει στο φαρμακείο του και να ζητήσει τη Μάσκα 19. Έτσι, ο φαρμακοποιός θα ξέρει πως θα πρέπει να μιλήσει εκείνος εκ μέρους του, με τις αρμόδιες αρχές.

  • Αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και δεν είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις με τη γραμμή βοήθειας 15900, πήγαινε στο φαρμακείο και ζήτησε μια Μάσκα-19. Ο φαρμακοποιός σου θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν είσαι μόνη.

  • Όποια γυναίκα δε μπορεί να καταγγείλει την κακοποίησή της τηλεφωνικά στη γραμμή SOS 15900, μπορεί να στείλει mail στο [email protected].