Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα υγειονομικού συναγερμού που εφάρμοσε η κυβέρνηση, στην τήρησή τους, στα κρούσματα και στο εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά ανεφερε πως «Δεν τηρήσαμε τα μέτρα όπως στο πρώτο lockdown» και πρόσθεσε «δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Ολοι περάσαμε από μια ανεμελιά. Για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα».

«Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για «ψέματα» σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα τα οποία μιλούσαν για δύο συστήματα καταγραφής κρουσμάτων.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζική ανοσία του πληθυσμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΕΙΝΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ερωτηθείς για το σχεδιασμό και τα μέτρα που πάρθηκαν για τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «Έχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα» κι απηύθυνε έκκλιση προς τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι μέσα στις γιορτές καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πισωγύρισμα και τόνισε πως το μάξιμουμ των συναναστροφών να μην ξεπερνά το εννέα άτομα.
«ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ»
Σε ότι αφορά τις σχολίκες αίθουσες και τη δια ζώσης εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί σίγουρο πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου και ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη συνεργασία και την υπερπροσπάθεια που έγινε από όλους στο θέμα της τηλε-εκπαίδευσης, μια υποδομή παρακαταθήκη για το μέλλον όπως έχει πει σχετικά και σε παλαιότερες δηλώσεις του.
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε σε «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια».

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

«Για πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες» σημείωσε και πρόσθεσε πως ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας και για ένα τρίτο κύμα.

«Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του covid». «Να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» σημείωσε.

«Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο».  Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο εμβολιασμός θεωρείται μία πολύ σύνθετη άσκηση και κάλεσε τους πάντες να συστρατευτούν. «Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο» επεσήμανε βέβαια πως η αισιοδοξία που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό.

«Δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. «Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο».

Συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού επεσήμανε ο πρωθυπουργός και το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε και τόνισε «Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας».