«Το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η κα Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως καλλιέργησε τον εφησυχασμό και τη χαλαρότητα γεγονός που οδήγησε σε σωρεία λαθών.

«Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι». Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά την εισαγωγική της ομιλία.

Αναφερόμενη στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως δεν ενισχύθηκε το Ε.Σ.Υ., πως το δίκτυο μαζικών τεστ δεν ήταν οργανωμένο κι αξιόπιστο κι έτσι οι πολίτες παρέμειναν στο έλεος της αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων χωρίς πιστοποίηση.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Η κα Γεννηματά μίλησε για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας. Δεν κατάφεραν ούτε να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών. Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πως και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για αλαζονεία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που θέτει το ΚΙΝΑΛ.

«Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευε η προπαγάνδα και η αλαζονεία. Τελικά τους ξέφυγε ο έλεγχος. Ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Κάλεσα τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ιδιαίτερα, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ρώτησα αν υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, ή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε το διάλογο και τις απαντήσεις. Η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια, ο συγκεντρωτισμός καλλιεργούν την καχυποψία και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης, που επιτείνονται με νέες καταγγελίες για διπλά στοιχεία» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

«Από το καταστροφικό δεύτερο lockdown καταλήξαμε στο επιβεβλημένο κι αναπόφευκτο» δήλωσε η κα Γεννηματά αναφερόμενη στα όσα είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lockdown. Στη συνέχεια με την πολιτική του φτάσαμε στο σημείο να γίνει επιβεβλημένο ενώ δεν ήταν κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτο. Στην οικονομία το lockdown του ενός γίνεται ανεργία και λουκέτο του άλλου. Χρειάζεται ριζική παρέμβαση τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια. Η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Εστίασεε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να στηριχθούν στις τράπεζες και με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους θα βρεθούν απλώς μπροστά σε βουνά υποχρεώσεων, στην απειλή του νέου πτωχευτικού και τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας σημείωσε με έμφαση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κα Γεννηματά παρουσίασε μια σειρά από ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ασφαλή επανέναρξη των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας της χώρας.