Τέσσερις υποψήφιοι υπέβαλαν τελικώς δεσμευτικές προτάσεις στη ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς παρά τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί, το κορυφαίο fund στον κόσμο KKR έλαβε μέρος με υποβληθείσα πρόταση.

Παρότι πράγματι είχε διατυπώσει ενστάσεις όσον αφορά τα δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς βάσει της προκήρυξης ο νέος μέτοχος του 49% θα είναι παθητικός και δεν θα έχει τη δυνατότητα ούτε καν να ελέγξει τις προμήθειες κάτω των 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλες!

Έτσι εκτός του KKR κατέβηκαν στον διαγωνισμό και οι ήδη γνωστοί CVC, Macquarie, First Sender.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ουσιαστικά αποτιμήσει τον ΔΕΔΔΗΕ στα 3 δις. περιλαμβανομένων και των δανείων ύψους 1,5 δις.

Υπό την έννοια αυτή μια προσφορά που θα γινόταν αποδεκτή θα ήταν γύρω στο 1,5 δις. ευρώ.

Ωστόσο ο συντονιστής της διαδικασίας διεθνής οίκος Goldman Sachs θεωρεί ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί τελικώς θα είναι υψηλό και θα προσεγγίζει τα 2 δις. καθώς παγκοσμίως την ώρα τούτη υπάρχει μια τεράστια προσφορά κεφαλαίων για τα δίκτυα τα οποία καταγράφουν στις αγοραπωλησίες πολύ υψηλά νούμερα και μεγάλες υπεραξίες, με ενδεικτικό παράδειγμα στην Ελλάδα την απόκτηση της Chipita από την Mondelez και της Wind από την BC Partners αντί διπλάσιου τιμήματος από εκείνου που πριν ένα χρόνο συζητούσαν οι επιχειρήσεις και δεν έβρισκαν αγοραστή!