Τα μαλλιά είναι ευαίσθητα σε πολλά πράγματα: υγρασία, ζέστη, το περιεχόμενο του νερού σε μέταλλα, υπεριώδεις ακτίνες, το χτένισμα που επιλέγετε, το άγχος, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί φυσικοί και εύκολοι τρόποι προστασίας των μαλλιών σας, ώστε να φαίνονται όμορφα, υγιή, απαλά και με μια ιδιαίτερη λάμψη.

Πέντε απλές συμβουλές ώστε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή.

  1. Βουρτσίστε τα μαλλιά σας καθημερινά και να λούζεστε κάθε 2-3 μέρες
    Το καθημερινό λούσιμο έχει αρνητικές συνέπειες. Αυτό δεν σημαίνει πως θα κυκλοφορείτε με λαδωμένα και απεριποίητα μαλλιά. Απλά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών. Το υπερβολικά συχνό λούσιμο επηρεάζει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία έχουν την ικανότητα να δυναμώνουν την τρίχα, να την ενυδατώνουν και να την προστατεύουν από την φθορά. Αν λοιπόν τα λούζετε καθημερινά, τότε τα φυσικά έλαια δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στις άκρες των μαλλιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αφυδατωμένα, θαμπά και να προκαλείται εύκολα σπάσιμο της τρίχας, φριζάρισμα ή ακόμα και τριχόπτωση. Από την άλλη, το βούρτσισμα των μαλλιών σας καθημερινά και αρκετές φορές θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος στο κρανίο, κάνοντας τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν δείχνοντας υγιή. Αν θέλετε απαλά και μακριά μαλλιά, τότε ήρθε η στιγμή να γίνετε φίλος με την βούρτσα και να χτενίζεστε δύο ή τρεις φορές τη μέρα.
  2. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ καυτό νερό για να λουστείτε
    Η χρήση καυτού νερού αποδυναμώνει το τριχωτό της κεφαλής μας, κάνοντας το να δείχνει ξηρό και θαμπό αλλά το κρύο ή χλιαρό νερό είναι οι σωστές θερμοκρασίες για τα μαλλιά σας, καθώς θωρακίζει το δέρμα, κάνοντας τα μαλλιά να δείχνουν λαμπερά και μεταξένια. Ειδικά στο ξέβγαλμα του σαμπουάν, ή της μαλακτικής κρέμας, το χλιαρό νερό κλείνει τα λέπια της τρίχας διατηρώντας στο εσωτερικό της την απαραίτητη υγρασία που θα κάνει τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, δυνατά, υγιή και λαμπερά, προστατεύοντας τα παράλληλα και από την θερμότητα του styling.

  3. Σωστή χρήση της πετσέτας για το στέγνωμα
    Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η πετσέτα αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά και ο λόγος είναι ο τρόπος χρήσης της. Αποφύγετε το τρίψιμο των μαλλιών σας όταν τα στεγνώνετε. Είναι προτιμότερο να τα τυλίγετε με μια πετσέτα και αυτή θα απορροφήσει το νερό από τα μαλλιά σας. Αυτή η μέθοδος θα σώσει πραγματικά τα μαλλιά σας από το να γίνονται σκληρά και θαμπά εξαιτίας του τριψίματος και μπορούν μάλιστα να προκαλέσουν σπάσιμο της τρίχας.

  4. Μην επιλέγετε να τα έχετε συχνά σφιχτά πιασμένα
    Τα σφιχτά χτενίσματα, όπως αλογοουρές, κότσοι, κοτσιδάκια και πλεξούδες, ταλαιπωρούν τα μαλλιά και προκαλούν τριχόπτωση, πόνο στις ρίζες και πολλές φορές πονοκέφαλο. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε πιο χαλαρά και επιμελώς ατημέλητα χτενίσματα, τα οποία είναι εξίσου εντυπωσιακά και πολύ πιο φιλικά προς την τρίχα. Επιπροσθέτως, τα κλασσικά λαστιχάκια τείνουν να σπάνε την τρίχα και να προκαλούν ψαλίδα. Επενδύστε λοιπόν στα scrunchies, δηλαδή τα λαστιχάκια με ύφασμα, και στα σπιράλ που είναι λιγότερο επιθετικά προς τα μαλλιά.

  5. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα ανάλογα σύμφωνα με τις ανάγκες των μαλλιών σας
    Γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν πολλά χημικά προϊόντα εκεί έξω στα οποία τα μαλλιά σας εκτίθενται κάθε μέρα, αλλά μπορείτε πάντα να τα αντικαταστήσετε με φυσικά προϊόντα. Αν έχετε ξηρά μαλλιά, για παράδειγμα, επιλέξτε μια καλή φυσική θεραπεία με ζεστό λάδι. Τα σαμπουάν που περιέχουν οινόπνευμα είναι πολύ επιθετικά για το τριχωτό της κεφαλής, όπως και κάποια ζελέ ή αφροί μαλλιών. Τέλος, μην ξεπλένετε ποτέ με υπερβολικά ζεστό ή υπερβολικά κρύο νερό όταν λούζεστε -το χλιαρό νερό είναι το καλύτερο. Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε μαλλιά, σταματήστε αμέσως να χρησιμοποιείτε μόνιμες βαφές ή άλλα χημικά προϊόντα.