Την πεποίθησή του ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2020 καταδεικνύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΟΠΑΠ και τη δυνατότητα του να επιτυγχάνει υγιείς επιδόσεις και να υλοποιεί σειρά πρωτοβουλιών, παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις της πανδημίας COVID-19, εξέφρασε ο Acting CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, μιλώντας σε χρηματοοικονομικούς αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο εμφάνισε καθαρά κέρδη 73,2 εκατ. ευρώ, παρά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν λόγω του κορονοϊού. Για την ίδια περίοδο, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν στα 898,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν στα 207,6 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Κάρας, το δεύτερο lockdown βρίσκει την εταιρεία σε καλύτερη θέση σε σχέση με αυτό της άνοιξης, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις και να επιτύχει θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αναβάθμισης του εμπορικού δικτύου του ΟΠΑΠ συνεχίστηκε με σταθερούς ρυθμούς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής ή ανακαίνισης για 233 καταστήματα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και στο ερχόμενο διάστημα.
Επιπλέον, αυτή την περίοδο, προχωρά ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία του δικτύου του ΟΠΑΠ μετά την άρση του δεύτερου εθνικού lockdown, ενώ ο Οργανισμός εστιάζει και σε μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητας των συνεργατών του.
Ενίσχυση των προϊόντων του ΟΠΑΠ
Όπως τόνισε ο κ. Κάρας, τα VLTs σημείωσαν θετικές επιδόσεις και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Σε αυτήν την περίοδο, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην αναβάθμιση της λειτουργίας Jackpot στο δίκτυο των VLTs, ενώ παρουσίασε 13 νέα παιχνίδια.
Επιπλέον, αυξημένη ήταν η συνεισφορά του αθλητικού στοιχηματισμού στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, χάρη στον αυξημένο αριθμό αθλητικών γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρας, η χρήση των συσκευών αυτόνομης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) συνέχισε να ενισχύεται, ιδιαίτερα όσον αφορά στον live στοιχηματισμό. Επίσης, ο ΟΠΑΠ υλοποίησε νέες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των στοιχηματικών προϊόντων του, όπως η διάθεση του νέου virtual παιχνιδιού μπάσκετ, ενώ ενισχυμένη είναι και η απήχηση του νέου παιχνιδιού Powerspin μεταξύ των παικτών.
Επιπλέον, και οι διαδικτυακές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ διατήρησαν τη δυναμική του προηγούμενου διαστήματος, χάρη κυρίως στο ΤΖΟΚΕΡ Online.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ερωτήθηκε για την επέκταση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ επί 13 τυχερών παιχνιδιών (ΤΖΟΚΕΡ, ΚΙΝΟ, ΛΟΤΤΟ, Πάμε Στοίχημα κλπ.), έως το 2030. Όπως σημειώθηκε, η σύμβαση για τη δεκαετή επέκταση (περίοδος 2020-2030) των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ σε αυτά τα παιχνίδια ισχύει από το 2011. Η σύμβαση έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 13 Οκτωβρίου 2020 και ο ΟΠΑΠ υλοποιεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του.
Σημειώνεται ότι βάσει των όρων της σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετοχή ύψους 5% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) αυτών των 13 παιχνιδιών. Επίσης, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη προκαταβάλει ποσό αξίας 1,83 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του Δημοσίου επί του GGR των 13 παιχνιδιών έως το 2030. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να καταβάλλει πρόσθετο τίμημα στο τέλος της δεκαετίας, που θα υπολογίζεται και θα προσαρμόζεται ετησίως, βάσει του GGR των συγκεκριμένων παιχνιδιών.