Η αγχώδης διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και με πολλά πρόσωπα. Υπάρχουν κάποια σημάδια που προδίδουν την ύπαρξη της και καλό είναι να τα γνωρίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε. Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.
Υπάρχουν διάφορα γεγονότα που μπορούν να πυροδοτήσουν το άγχος, προκαλώντας μια γενικευμένη αίσθηση αναστάτωσης. Θα μπορούσε να οφείλεται σε μία μεγάλη παρουσίαση ή σε ένα περιστατικό υγείας που αφορά κάποιο συγγενικό πρόσωπο, ωστόσο το άγχος μπορεί να βρει διάφορους απροσδόκητους τρόπους για να εμφανιστεί, ακόμα και για τα πιο καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζετε.
Ο ποιοτικός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, γι’ αυτό και συχνά ακούμε ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ από επτά έως εννέα ώρες. Διαφορετικά η ένταση που νιώθουμε εντείνεται αλλά αυξάνονται και τα επίπεδα άγχους. Η αγχώδης διαταραχή ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για την υπερένταση κατά τις βραδινές ώρες ή και για τον ύπνο με διακοπές.
Το άγχος υπάρχει περίπτωση να μην γενικεύεται καθόλου αλλά να είναι άμεσα συνδεδεμένο με ένα γεγονός ή αντικείμενο, όπως τα μεγάλα πλήθη, οι πτήσεις ή τα ζώα. Αν ο φόβος απέναντι σε αυτά γίνει συντριπτικός, ενοχλητικός και αρκετά δυσανάλογος με τον πραγματικό «κίνδυνο», τότε μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι φοβίας, ενός τύπου αγχώδους διαταραχής.
Η σχεδόν σταθερή ένταση των μυών, που ενδέχεται να περιλαμβάνει το σφίξιμο της γνάθου ή των γροθιών ή την κάμψη των μυών σε ολόκληρο το σώμα, μπορεί να υποκρύπτει αγχώδεις διαταραχές. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να είναι τόσο επίμονο και συχνό, ώστε τα άτομα στα οποία εμφανίζεται να μην το παρατηρούν, μετά από λίγο καιρό.
Αν παρατηρείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα υπολειτουργεί σε συγκεκριμένες περιόδους, τότε θα ήταν καλό να παρατηρήσετε τι ακριβώς συμβαίνει στην ζωή σας εκείνες τις στιγμές, καθώς είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα άγχους και το αίσθημα της ανησυχίας.
Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή δεν σχετίζεται πάντα με την ομιλία μπροστά σε ένα πλήθος ή με το να είναι κανείς το επίκεντρο της προσοχής. Ορισμένες φορές, το άγχος μπορεί να προκαλείται από καθημερινές καταστάσεις, όπως οι συζητήσεις με ένα άλλο άτομο ή με την κατανάλωση φαγητού μπροστά σε άλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται το άτομο με κοινωνικό άγχος να είναι νευρικό, καθώς αισθάνονται ότι όλοι τους παρατηρούν ενώ ενδέχεται τα συμπτώματα να ενταθούν σε τέτοιο βαθμό που να δυσκολεύονται να μιλήσουν σε νέα άτομα.