Για «ήσσονος σημασίας» μελέτη που «δεν κομίζει τίποτα καινούργιο» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σχολιάζοντας τη μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

«Η μελέτη δεν κομίζει τίποτα καινούργιο. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δράσεις για τα δύο σημεία της, τις ΜΕΘ και την κατάσταση στην περιφέρεια, πολύ πριν από την εκπόνηση της μελέτης», είπε, από τα κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν γνωρίζαμε τη μελέτη», ενώ συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς δεκάδες αντίστοιχες εκθέσεις και τις μελετάει».

Λύτρας: Όποιος διαφωνεί με την έρευνα, μπορεί να την προσβάλει

«Όποιος διαφωνεί με την έρευνα για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ, μπορεί να την προσβάλει», απάντησε ο Θ. Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αφορμή τις αντιδράσεις επιστημόνων για τα ευρήματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα.

Μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λύτρας επανέλαβε πως η μελέτη κοινοποιήθηκε εκεί που έπρεπε και σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις από τα τέλη Μαΐου του 2021.

«Κοινοποιήσαμε την έρευνα σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις και αυτό κάναμε.  Μετά, και εφόσον η εργασία πέρασε από αξιολόγηση από τρεις επιστήμονες και τον editor του περιοδικού, δημοσιεύθηκε.  Εννοείται ότι την κοινοποιήσαμε πριν.  Ο καθένας καταλαβαίνει ότι εγώ και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας.  Εάν δεν είχαμε τρόπο να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει προδημοσίευση ώστε σε μέσα σε λίγες ημέρες να είναι κτήμα όλων», διευκρίνισε ο κ. Λύτρας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου 2021 και κοινοποιήθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα.

Γκάγκα: Η μελέτη έχει αδυναμίες

Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εκτίμησε ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν περιέχει πολλά στοιχεία, ενώ υπάρχουν αδυναμίες και κενά όπως για παράδειγμα ότι ως εκτός ΜΕΘ θάνατοι καταγράφονται και εκείνοι οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν προλάβει να εισαχθούν στην εντατική.

«Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Παρέμβαση Τσιόδρα: Σταματείστε να εργαλειοποιείτε την επιστήμη