Ο αποκλεισμός από τον τραπεζικό δανεισμό μεγάλης μερίδας των μικρότερων επιχειρήσεων πρόκειται να συζητηθεί και πάλι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

Στην συζήτηση θα παραστούν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Αποκλεισμό από τις τράπεζες καταγγέλλουν οι ΜμΕ

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρονίζει έχει ενταθεί μέσα στην πανδημική κρίση. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά μετ’ επιτάσεως από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους μικρομεσαίους.

Οι παραγωγικοί φορείς κάνουν λόγο για πλήρη αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα.

Ενώ οι τραπεζίτες από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι βρίσκονται στο πλευρό των βιώσιμων επιχειρήσεων τις οποίες χρηματοδοτούν και συμβουλεύουν στην κατάρτιση των επενδυτικών τους σχεδίων εν όψει και της χρηματοδότησης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο τα πιστοδοτικά κριτήρια είναι αυστηρά και οι τράπεζες συμμορφώνονται απόλυτα με τις υποδείξεις του επόπτη.

Τι απαντούν οι τραπεζίτες

«Είναι μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Η δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε» ανέφερε προ ημερών ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στις χρηματοδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων, καθώς πολλές «δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια – που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δυσμενέστερο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων». Και ακόμα σημείωσε πως τα ο λόγος που απορρίπτουν οι τράπεζες τα αιτήματα χρηματοδότησης εχουν να κάνουν: με δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κτλ), σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένος ή ο κύκλος εργασιών του είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση, και μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη.

«Οι τράπεζες οφείλουν να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα» έχει δηλώσει μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, σημειώνοντας πως: Στην Alpha Bank δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σε μία μικρή περίμετρο επιχειρήσεων στην παροχή δανειοδότησης, στηρίζοντας μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, ούτως ή άλλως επενδυτικά πλάνα,ώριμα σχέδια και τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους μέσω του RRF. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Ωστόσο πρόσφατη έκθεση της SAFE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, έδειξε ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποφεύγουν τον τραπεζικό δανεισμό. Συγκεκριμένα το 51% των μικρομεσαίων απέφυγε να καταθέσει αίτημα για δάνειο λόγω των υψηλών επιτοκίων (30%), του φόβου απόρριψης του αιτήματος (12%), της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια (13%).

Σε ότι αφορά το 49% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτημα για δάνειο και σύμφωνα με τα στοιχεία της SAFE έγκριση δανειοδότησης πήρε το 30% των αιτημάτων και μερική έγκριση το 17% των αιτούντων.