Με την… αύρα του Ότο Ρεχάγκελ που βρισκόταν στα επίσημα του Ολυμπιακού σταδίου, η εθνική ανδρών νίκησε 2-1 την Σουηδία, φθάνοντας στην πρώτη της νίκη στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η ελληνική ομάδα έχει ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης, καθώς η Ισπανία που πέρασε 0-2 από το Κόσοβο ανέβηκε στην κορυφή του ομίλου και παίρνει το απευθείας εισιτήριο για το Κατάρ. Παρά τη σημερινή της επιτυχία η γαλανόλευκη είναι στο -3 από τη δεύτερη Σουηδία μετά το πέρας 4 αγωνιστικών και ουσιαστικά μόνο τυπικά ελπίζει για να πάει στα πλέι οφ.

Μπορεί ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος να κράτησε με τις επεμβάσεις του όταν έπρεπε το μηδέν, όμως αυτή τη φορά η εθνική μας δεν είχε καμία σχέση με το… έκτρωμα των δύο περασμένων αγώνων που ψαλίδισαν τις ελπίδες πρόκρισης, όπου απέναντι σε Γεωργία και Κόσοβο άφησε τέσσερις πολύτιμους πόντους.

Η Εθνική μας είχε διάθεση, πάθος και τσαμπουκά, στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύτηκε κι επιβραβεύτηκε.

Ο Μπακασέτας με… παλικαρίσιο γκολ μετά από συνδυασμό με τον Δουβίκα άνοιξε το σκορ, για να έρθει ο Παυλίδης από ασίστ του Τζόλη και να γράψει το 2-0. Οι Σουηδοί που είχαν δύο δοκάρια, μείωσαν στο τελικό σκορ με τον Κουάεσον.

Η Σουηδία από τα πρώτα λεπτά έκλεισε την Ελλάδα στα καρέ της, δεν της επέτρεψε να πάρει… ανάσα και στο 3′ το φοβερό σουτ του Σβάνμπεργκ χτύπησε στο δεξί δοκάρι. Χρειάστηκε να περάσει το πρώτο δεκάλεπτο για να έρθει στα… ίσια της η Εθνική.

Με παθιασμένο τον Ζέκα και τον Μπουχαλάκη, αλλά και με τον Τσιμίκα σε φοβερή κατάσταση, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ανέκτησε την κατοχή, και επιδίωξε να επιτεθεί από τα άκρα.

Όλα τα λεφτά ήταν το δίλεπτο 27′ και 28′ για την Εθνική. Αρχικά ο Τσιμίκας έκανε απίθανη ενέργεια και άφησε πίσω του Γιόχανσον – Κλάεσον, μπήκε στην περιοχή, σούταρε με το δεξί αλλά ο Όλσεν δεν δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει. Στο επόμενο λεπτό, ωστόσο, έκανε μεγαλειώδη επέμβαση στο πλασέ του Παυλίδη, ο οποίος νωρίτερα πήρε… παραμάζωμα τον Λίντελεφ, τον ντρίμπλαρε, αλλά νικήθηκε από τον γκολκίπερ της Σέφιλντ.

Από το 30′ και μετά η Σουηδία ανέβασε πάλι την απόδοσή της και επιχείρησε να προκαλέσει ρήγματα στην ελληνική άμυνα από αριστερά. Ο Μαυροπάνος έκανε δύο σημαντικά κοψίματα για τη «γαλανόλευκη» και ο λόγος για τον οποίο διατηρήθηκε το 0-0 μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου δεν ήταν άλλος από τον Βλαχοδήμο. Ο γκολκίπερ της Μπενφίκα πραγματοποίησε δύο πολύ σημαντικές αποκρούσεις για να διαφυλάξει το μηδέν. Αρχικά στο 45’+1′ στο εξαιρετικό σουτ του Σβάνμπεργκ και στο ίδιο λεπτό όταν εκτινάχθηκε για να αποσοβήσει το γκολ στο κοντινό σουτ του Ίσακ, μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Ελλάδα και Σουηδία μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς αλλαγές. Στο 49′ υπήρξαν οι προϋποθέσεις για να προηγηθεί η Εθνική, αλλά η πάσα του Ανδρούτσου στο κουτί για τον Μπουχαλάκη κόπηκε από τον Αουγκούστινσον. Ο δεξιός μπακ της «γαλανόλευκης» θα μπορούσε να εκτελέσει μόνος. Οι Σκανδιναβοί απείλησαν στο 55′ με την κεφαλιά του Φόρσμπεργκ που πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Σε αυτό το σημείο του αγώνα ο Ίσακ έβαλε μπελάδες στην ελληνική άμυνα με την ταχύτητά του, αλλά στο 62′ η Εθνική μας κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα! Ο Μπακασέτας έπαιξε το 1-2 με τον Δουβίκα, απέφυγε το τάκλιν δύο Σουηδών και με αριστερό πλασέ από το ύψος του πέναλτι έκανε το 1-0!

Η ομάδα του Γιαν Άντερσον χρειαζόταν τεράστια προσοχή, καθώς ειδικά στη γραμμή κρούσης διέθεταν παίκτες να κάνουν τη ζημιά ανά πάσα στιγμή. Στο 67′ ο Ίσακ έδωσε στον Κλάεσον, ο οποίος αφού με υπέροχο τρόπο έφερε μπροστά τη μπάλα έκανε το πλασέ, για να τη στείλει στο δεξί δοκάρι και ακολούθως ο Μαυροπάνος να τη διώξει κόρνερ.

Ο Φαν’τ Σιπ έκανε την πρώτη του αλλαγή στο 72′, περνώντας τον Τζόλη αντί του Δουβίκα. Δύο λεπτά μετά ο εξτρέμ της Νόριτς θα κατέγραφε ασίστ. Ο Τσιμίκας του πέταξε τη μπάλα μπροστά, εκείνος μπήκε στην περιοχή των Σουηδών από αριστερά, έδωσε στον Παυλίδη ο οποίος πλάσαρε εύστοχα από κοντά. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα λεπτά για να αποφασιστεί αν μετρούσε το τέρμα, αν ήταν οφσάιντ ο Τζόλης ή όχι. Το 2-0 ήταν γεγονός!

Πέρασαν μόλις τρία λεπτά μετά την κατακύρωση του 2-0 και οι Σουηδοί ξαναμπήκαν στο ματς. Ο Φόρσμπεργκ στο 81′ έκανε σουτ έξω από την περιοχή, ο Βλαχοδήμος έπεσε και έδιωξε, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον Κουάισον, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα για το 2-1 σε κενή εστία.

Στα λεπτά που απέμεναν οι Σουηδοί έγιναν το αφεντικό του αγώνα. Είχαν συνεχώς τη μπάλα στα πόδια και έψαχναν τρόπο να ισοφαρίσουν. Η Ελλάδα χρειαζόταν να κρατήσει τη μπάλα, απέναντι σε μια φιλοξενούμενη άμυνα που βγήκε όλη μπροστά. Με ηγέτη στα τελευταία λεπτά τον Τζαβέλλα οι διεθνείς μας αναχαιτίστηκαν οι επιθέσεις των αντιπάλων, αν και στο 90’+1′ χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία των Σουηδών για το 2-2. Ο Φόρσμπεργκ έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Ζέκα!

Στο φινάλε η Ελλάδα έχασε μεγάλες ευκαιρίες για το 3-1, με Τζόλη, Βρουσάι και Μπακασέτα. Το 2-1 έμεινε μέχρι τέλους και η Εθνική πήρε τη νίκη.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν’τ Σιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τζαβέλλας, Ανδρούτσος, Ζέκα, Μπουαλάκης, Τσιμίκας, Μπακασέτας, Παυλίδης (90’+5′ Βρουσάι), Δουβίκας (71′ Τζόλης).

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιαν Άντερσον): Όλσεν, Γιόχανσον (77′ Κραφτ), Ελάντερ (88′ Ντάνιελσον), Λίντελεφ, Αουγκούστινσον, Κλάεσον (77′ Κάρλσον), Όλσον, Σβάνμπεργκ, (66′ Κουάισον) Φόρσμπεργκ, Κουλουσέβσκι (88′ Τέλιν), Ίσακ.