Καλά νέα αναμένει το ελληνικό χρηματιστήριο για φέτος από το «μέτωπο» των μερισμάτων.
Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν εκδηλώσει τη σχετική πρόθεση, αναμένουν το τελικό ΟΚ από τον SSM για να το πράξουν, εφόσον ξεπεραστεί το εμπόδιο του αναβαλλόμενου φόρου.
Αν ο στόχος επιτευχθεί τότε θα προκύψει ένας πρόσθετος και ενισχυτικός παράγων για την συνέχιση των υψηλών πτήσεων στο χρηματιστήριο.
Εξάλλου εκτός των τραπεζών υπάρχουν ακόμα δεκάδες εισηγμένες εταιρίες που εξασφαλίζουν από έτος σε έτος υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανή κερδοφορία, που μπορεί να ανταποκριθούν σε αύξηση μερισμάτων με πολλαπλάσιους του πληθωρισμού όρους.
Άλλωστε και το διεθνές σκηνικό παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση: Το 2022 οι εταιρίες διένειμαν συνολικά το ποσό-ρεκόρ των 1,56 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα μερίσματα ήταν αυξημένα κατά 8,4% συγκριτικά με τα διανεμηθέντα το 2021, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου.
Σε δύο παράγοντες αποδίδεται το περσινό ρεκόρ: στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία της Covid-19 και στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας στα ύψη, που εκτίναξαν με τη σειρά τους τα κέρδη των πετρελαϊκών και άλλων ενεργειακών εταιρειών.
Χάρη στον πόλεμο δηλαδή, διότι ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 που προκάλεσε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Σημειωτέων ότι και οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διένειμαν για την περσινή χρήση μερίσματα 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ δωδεκαετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση μερισματική απόδοση στο ΧΑ έφθασε στο 3,75%.
Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ήταν εκείνοι που συνεισέφεραν κατά το ήμισυ στο συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μερισμάτων για τη χρήση του 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Μερισμάτων στον οποίο μετέχουν οι 1.200 μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εισηγμένες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα οι εταιρείες ενέργειας λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών εμφάνισαν εντυπωσιακά κέρδη και «αύξησαν τις διανομές τους με τη μορφή κοινών ή έκτακτων μερισμάτων κατά περισσότερο από 66%» διευκρινίζει η Janus Henderson.
Δεύτερος σε αποδοτικότητα αναδείχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος επωφελήθηκε τα μέγιστα από την επανέγκριση της χορήγησης μερισμάτων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ είχε παγώσει τη διανομή μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τρίτος σε αποδοτικότητα αναδείχθηκε ο τομέας των θαλασσίων μεταφορών, ο οποίος επωφελήθηκε από την αύξηση κυρίως των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς οι εμπλοκές που προκάλεσαν τα περιοριστικά λόγω πανδημίας μέτρα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ξεπεράστηκαν την χρονιά που πέρασε και οι οικονομίες «άνοιξαν».
Τι θα γίνει φέτος;
«Η νέα χρονιά είναι πολλά υποσχόμενη. Αλλά οι προοπτικές για τις διανομές μερισμάτων είναι περισσότερο αβέβαιες» εκτιμά η Τζέιν Σουμέικ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων της Janus Henderson.
Και είναι πιο αβέβαιες επειδή «ο πληθωρισμός, το εύρος των νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα».
Σε κάθε περίπτωση, «τα τεράστια κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και τα μεγέθη των μερισμάτων που διένειμαν το 2022 σε συνδυασμό με την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας και την ασφυξία που προκαλεί ο πληθωρισμός στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη φορολόγηση των υπερκερδών και για τη διανομή τους όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων», σημειώνουν το AFP και η γαλλική ημερήσια «Le Figaro».
Διαβάστε περισσότερα
- Σιδηρόδρομοι: Στοιχειωμένα έργα και χαμένα δισ. ευρώ – 25 χρόνια για 106 χλμ.
- Κορτνεϊ Καρντάσιαν: Πιο σέξι από ποτέ – Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της
- Τρώει τη σκόνη του Πιερρακάκη ο Κικίλιας στην Α’ Αθήνας!
- Άλλες τράπεζες κυνηγάνε μικρομεσαίους και επαγγελματίες για πελάτες και άλλες τους διώχνουν επιδεικτικά