Δεν χωρεί αμφιβολία ότι πολλά και διαφορά συνέβησαν στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς όπου συγκεκριμένοι μπήκαν και πολλοί άλλοι δεν μπήκαν, μολονότι γράφτηκαν στο βιβλίο προσφορών του εξωτερικού!

Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος τα 1,38 δις. ήταν τελικά πολύ λίγα για να καλύψουν το πρωτοφανές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Έλληνες και ξένους επενδυτές!

Ωστόσο, τα παράπονα είναι πολλά καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως υπήρξε επιλεκτική μεταχείριση από την οποία ορισμένοι ευνοήθηκαν και οι υπόλοιποι έμειναν με τη μπουκάλα στο χέρι.

Εάν συνεκτιμήσει κανείς πως μετά την αύξηση το ΤΧΣ θα έχει το 27% των μετοχών, Πόλσον, Μυτακίδης και Helicon, άλλο ένα 27,6% κατανοεί ότι σχεδόν το 55% ήταν ήδη καλυμμένο! Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί από 4%-5% που πήραν Fidelity, Blackrock, Norges και Bain.

Ενώ το 15% της αύξησης πηγαίνει στους μικρομετόχους επί τη βάσει των δικαιωμάτων προτίμησης!

Υπό αυτή την έννοια η αύξηση εξαντλήθηκε, όχι αναλογικά σε όσους ενεγράφησαν, αλλά επιλεκτικά με βάση τις σχέσεις των επενδυτών με την τράπεζα Πειραιώς, την ανάδοχο ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία, την Euroxx δηλαδή, αλλά και τους συντονιστές της έκδοσης Goldman Sachs και UBS!

Μεταξύ των ξένων επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση είναι και ο περίφημος Χένρυ Χόλτερμαν της Reggeborg, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα με απλά λόγια, ο οποίος με σύμβουλο γκουρού – χρηματιστή της ελληνικής αγοράς επιδίωξε να εγγραφεί με το ποσόν των 50 εκατ. ευρώ!

Μολονότι την Παρασκευή το βράδυ η συμμετοχή του στην αύξηση θεωρείτο δεδομένη, εντέλει το Σάββατο οι φήμες τον ήθελαν να μην ενεγράφη στο βιβλίο προσφορών.

Και τούτο, όχι γιατί δεν πιστεύει επενδυτικά στην Πειραιώς, αλλά γιατί πληροφορήθηκε και ταυτόχρονα συνειδητοποίησε ότι μένει στην απέξω!

Την ώρα τούτη δεν είναι σαφές τι τελικά έγινε! Το περιβάλλον του Ολλανδού λέει ότι δεν μπήκε. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι.

Εκείνο όμως που ξεκάθαρα προκύπτει είναι μια δυσαρέσκεια, όχι μόνο του Χόλτερμαν, αλλά και άλλων επενδυτών προς τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs ότι με μεθοδεύσεις έμειναν εκτός, έφαγαν πόρτα στην αύξησης!

Ειδικά μάλιστα ο Ολλανδός φέρεται ακόμη πιο πολύ δυσαρεστημένος καθώς με τον Χ. Ηλιάδη διαθέτουν βίλες στην Κέρκυρα και εδώ και χρόνια κάνουν διακοπές στο ίδιο νησί, όπου συμπτωματικά παραθερίζει σύσσωμη η ηγεσία των μεγαλύτερων διεθνών διαχειριστών κεφαλαίου!!!

Λέτε με αφορμή την αύξηση της Τρ. Πειραιώς να σπάσει η καλοκαιρινή παρέα στο νησί των Φαιάκων;

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.