Το μαζικό λιώσιμο των παγετώνων ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει προκαλέσει αλλαγές στην περιστροφή του άξονα της Γης από το 1990 και καταδεικνύει τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στον πλανήτη, λένε επιστήμονες.

Κλιματική αλλαγή: Συγκλονιστικά στοιχεία για το λιώσιμο των πάγων στην  Αρκτική - CNN.gr

 

Οι γεωγραφικοί βόρειοι και νότιοι πόλοι του πλανήτη είναι το σημείο όπου ο ιδεατός άξονας περιστροφής του διασχίζει την επιφάνεια, αλλά δεν είναι σταθεροί. Οι αλλαγές στο πώς κατανέμεται η μάζα της Γης σε όλο τον πλανήτη έχουν ως αποτέλεσμα να μετακινείται ο άξονας, οπότε οι πόλοι.

 

Στο παρελθόν, μόνο φυσικοί παράγοντες όπως ρεύματα του ωκεανού και η θερμοσυναγωγή βαθιά στη Γη συνέβαλαν στην κίνηση της θέσης των πόλων. Ωστόσο νέα έρευνα δείχνει πως από το 1990, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων πάγου το χρόνο στους ωκεανούς λόγω της κλιματικής αλλαγής είχε ως αποτέλεσμα οι πόλοι να μετακινηθούν σε νέες κατευθύνσεις.

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για το λιώσιμο των πάγων στα βουνά

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η κατεύθυνση της πορείας των πόλων άλλαξε από νότια σε ανατολικά το 1995 και πως η μέση ταχύτητα της πορείας από το 1995 μέχρι το 2020 ήταν 17 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με εκείνη από το 1981 ως το 1995. Από το 1980, η θέση των πόλων έχει μετακινηθεί σε απόσταση περίπου 4 μέτρων.

Γροιλανδία: Νέο ρεκόρ στο λιώσιμο πάγων | Euronews

 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters, έδειξε πως οι απώλειες παγετώνων ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής, αλλά είναι πιθανό στις μετακινήσεις να συνέβαλε επίσης η άντληση νερού από το υπέδαφος. Όταν τα υπόγεια ύδατα αντληθούν για πόση ή αγροτικές εργασίες, καταλήγουν κυρίως στη θάλασσα. Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανθρωπότητα έχει αφαιρέσει 18 τρισεκατομμύρια τόνους νερού από πηγές βαθιά στο υπέδαφος χωρίς να τους αντικαταστήσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.