Το Instagram δήλωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να εισαγάγει ένα νέο εργαλείο που θα φιλτράρει συγκεκριμένες λέξεις, φράσεις και emoji στα αιτήματα άμεσων μηνυμάτων με σκοπό να περιορίσει την διαδικτυακή κατάχρηση αξιοποιώντας παράλληλα και τις προηγούμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Facebook και στην κοινή χρήση των βίντεο.

Το φιλτράρισμα

Πιο αναλυτικά, οι χρήστες θα μπορούν πλέον να φιλτράρουν αυτόματα τόσο τα καταχρηστικά άμεσα μηνύματα, όσο και να αποκλείουν αιτήματα προσωπικών μηνυμάτων από άλλους που δεν γνωρίζουν αν περιέχουν συγκεκριμένες προσβλητικές λέξεις, φράσεις και emoji, οπότε ο χρήστης δεν χρειάζεται καν να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Ταυτόχρονα, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να αποκλείσουν κάποιον που τους έχει στείλει προσβλητικά ή περίεργα μηνύματα εκ των προτέρων ακόμη και στην περίπτωση ο χρήστης που ευθύνεται για αυτά τα μηνύματα δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει.
Το Instagram υποστηρίζει ότι συνέταξε μια προκαθορισμένη λίστα προσβλητικών λέξεων που ενδέχεται να εμφανίζονται σε αιτήματα μηνυμάτων, αλλά συγχρόνως οι χρήστες θα δύνανται να δημιουργούν την δική τους προσωπική λίστα λέξεων, φράσεων ή emoji που θα αναγνωρίζονται και θα αποκλείονται στα αιτήματα των DM μηνυμάτων.

Η νέα λειτουργία

Ακόμη, το Instagram σχολίασε ότι δεδομένου ότι τα DM μηνύματα αφορούν σε «ιδιωτικές συνομιλίες», ήταν πιο δύσκολο να βρεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σε σύγκριση με τα συνήθη σχόλια που είναι γενικά δημόσια και προσβάσιμα από όλους. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις του Instagram τα φίλτρα των σχολίων και τα φίλτρα των αιτημάτων των DM μηνυμάτων μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν σε μια νέα ενότητα των ρυθμίσεων απορρήτου που ονομάζεται «Κρυφές λέξεις».
Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η νέα λειτουργία πρόκειται να εισαχθεί και να λειτουργήσει σε αρκετές χώρες τις επόμενες εβδομάδες και θα γίνουν προσπάθειες ούτως ώστε να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες τους επόμενους μήνες, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο το ποιες χώρες θα είναι αυτές.
Τον Φεβρουάριο, το Instagram ανέφερε ότι το πρόβλημα των υβριστικών μηνυμάτων στην υπηρεσία ήταν ιδιαίτερα οξύ στους Βρετανούς ποδοσφαιριστές, πολλοί από τους οποίους είναι μαύρου χρώματος και συχνά δέχονταν ρατσιστικά και απειλητικά μηνύματα. Εκείνη την εποχή, βέβαια, το Instagram είχε δηλώσει ότι θα προέβαινε στην απενεργοποίηση των λογαριασμών των χρηστών που στέλνουν επανειλημμένα προσβλητικά ή υβριστικά μηνύματα.

Το μίσος στα κοινωνικά δίκτυα

Με σκοπό να συγκεκριμενοποιηθούν τα περιστατικά που γίνονται απόπειρες να περιοριστούν είναι σκόπιμο να αναφερθούν ενδεικτικά ορισμένα από αυτά. Ορισμένοι εξέχοντες ποδοσφαιριστές συμπεριλαμβανομένων των: Marcus Rashford, Axel Tuanzebe, Jude Bellingham, Romaine Sawyers, Reece James, έχουν λάβει ρατσιστικά μηνύματα στο Instagram τους τελευταίους μήνες. Ακόμη, τρεις μαύροι παίκτες της Liverpool έλαβαν πρόσφατα ρατσιστικά emoji που απεικονίζουν μαϊμούδες στους λογαριασμούς τους στο Instagram.
Έτσι, τον Μάρτιο η English Football Association προέτρεψε τις εταιρείες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, να αποτρέψουν το μίσος στο διαδίκτυο εντοπίζοντας τους χρήστες που ευθύνονται για αυτό και απαγορεύοντας τους αντίστοιχες ενέργειες. Βέβαια, ο εκτιμώμενος αριθμός των χρηστών στο Instagram σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 1,16 δισεκατομμύρια από τους οποίους το 70% είναι κάτω των 35 ετών και είναι σαφές ότι ο ακριβής έλεγχος όλων αυτών των χρηστών και της δραστηριότητας που παράγουν δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.