Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 στη Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτείων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του πιάνει δουλειά στο περιοδικό Νew Yorker και εκεί ξεκινά να γράφει τα πρώτα του άρθρα και διηγήματα. Όταν έγινε δεκαεπτά, διάφορα περιοδικά δημοσίευσαν τα διηγήματα του. Όλη η προβολή που έλαβε εκείνη την εποχή, τον βοήθησε να κλείσει το πρώτο του συμβόλαιο για την συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος, με τίτλο “Other Voices, Other Rooms”. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1948, με πολλούς κριτικούς και αναγνώστες να πιστεύουν ότι είναι αυτοβιογραφικό.

“The Grass Harp”

Το 1951 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα “The Grass Harp”, ενώ την ίδια περίοδο δουλεύει διάφορα κινηματογραφικά σενάρια. Το 1958 ακολουθεί μια ακόμη επιτυχία, το μυθιστόρημα “Πρόγευμα στο Tiffany’s”, το οποίο τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Τέσσερα χρόνια αφιέρωσε ο Κάποτε για να ολοκληρώσει το μοναδικό αριστούργημα “Εν Ψυχρώ”, ένα μυθιστόρημα για ένα έγκλημα που έλαβε χώρα στην Αμερική το 1959, το οποίο εκδόθηκε το 1966 και κατάφερε να αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Μετά την έκδοση του, ο Καπότε δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος, καθώς ξεκίνησε να πίνει και να παίρνει μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών χαπιών.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονώθηκε, πιθανώς εξαιτίας της απόρριψης πολλών φίλων του και υιοθέτησε μία άκρως εκκεντρική συμπεριφορά στις δημόσιες εμφανίσεις του, ενδεχομένως απόρροια του αλκοολισμού και της κατάχρησης άλλων ναρκωτικών ουσιών. Το τελευταίο λογοτεχνικό έργο του, που δημοσιεύθηκε ενώ βρισκόταν στη ζωή, ήταν η συλλογή διηγημάτων “Music for Chameleons”, το 1980.

Το τέλος για αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο γράφτηκε στις 25 Αυγούστου του 1984, ύστερα από υπερβολική δόση χαπιών, σε ηλικία 59 ετών

Oι Ατάκες

“Ποτέ δεν αγάπησα τους πλούσιους, γιατί πολλοί από αυτούς, χωρίς τα χρήματά τους, θα ήταν ένα τίποτα.”

– “Η φιλία είναι πλήρης απασχόληση, αν πραγματικά είσαι φίλος με κάποιον. Δεν μπορείς να έχεις πολλούς φίλους, επειδή τότε, απλά, δεν είναι πραγματικοί φίλοι.”

– “Η ζωή είναι ένα μετρίως καλό έργο, με μια κακογραμμένη τρίτη πράξη.”

– “Όλη η λογοτεχνία είναι κουτσομπολιό.”

– “Μ’ αρέσει να μιλάω στην τηλεόραση για πράγματα για τα οποία δεν αξίζει να γράψω.”

– “Μερικές φορές όταν σκέφτομαι πόσο καλό θα είναι το βιβλίο μου, δεν μπορώ να αναπνεύσω.”

– “Το καλό με τον αυνανισμό είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ντυθείς κατάλληλα.”

– “Η αποτυχία είναι το καρύκευμα που δίνει στην επιτυχία τη γεύση της.”

– “Μια συζήτηση είναι διάλογος, δεν είναι μονόλογος. Για αυτό υπάρχουν τόσο λίγες καλές συζητήσεις.”

– “Σπίτι είναι εκεί που νιώθεις σπίτι. Ακόμη ψάχνω.”